Четирите деца от поредицата "Нарния" са четиримата основатели на "Хогуортс"?

Не знам дали сте чели книжките, но вероятно сте гледали поне първия филм. Спомняте ли си добре четирите деца, Певънси, които попадат в магическата страна Нарния? Най-голямото от тях, Питър, се отличава със своята храброст, най-често го виждаме облечен в червени одежди, а на рицарските му доспехи е изобразен лъв /да, това е лъвът Аслан, създателят на Нарния/. Оръжието, с което се сражава е тежък метален меч /може би мечът на Грифиндор?/.

Питър често спори с по-малкия си брат Едмънт, който е много различен от брат си и двете си сестри. В първия филм той е егоист, бързо се изкушава от черната магия и помага на Бялата вещица, която е главният злодей в тази част, като предава семейството си. Освен това често го виждаме облечен в тъмнозелено.

Най-умната и трезвомислещата от семейството е Сюзън, която във филма обикновено носи синя рокля и доста напомня по външност на Роуина Рейвънклоу.

Най-малката сестра е Луси, която често всички подценяват, но тя се оказва много упорита и издръжлива. Нейното "оръжие" е елексир, с който може да лекува ранените в битка. Феновете, подкрепящи тази теория посочват, че Хелга Хафълпаф е известна с лечителските си способности. Луси освен това е най-миролюбивата и най-милата от четирите деца и е много лоялна към семейството си и към Аслан. Във филма често носи жълто или кафяво.

Лично аз смятам, че всичко това едва ли е съвпадение, но за разлика от подкрепящите теорията мисля, че Джоан Роулинг по-скоро несъзнателно се е повлияла от героите на Клайв Ст. Луис, тъй като книжките за Нарния са писани доста преди "Хари Потър" и са навлезли отдавна в британската литература. По същата причина виждаме сходства и с някои идеи/герои от "Властелинът на пръстените", но едва ли самата авторка е мислела за тези произведения, докато е изграждала света на "Хари Потър". /А дори не искам да започвам темата за летежната пудра и вълшебния прашец в "Питър Пан".../

А вие намирали ли сте сходства между "Хари Потър" и други британски класически произведения?Няма коментари: