Симетрията в поредицата "Хари Потър"

Сигурно сте забелязали, че в книгите на Роулинг за Хари Потър няма нищо случайно. Авторката очевидно харесва определени числа, комбинации от числа, цветове и др. и често ги използва. Освен това не може да не сте обърнали внимание на симетрията в книгите. Теорията открай време се върти из фен сайтовете на поредицата и сега ще ви я споделя.

Симетрията в седемте книги

Както знаем, книгите са седем, като в първите три Вие-знаете-кого е слаб и няма тяло, в последните три вече си е върнал властта, а четвъртата книга, която се намира по средата, всъщност е преломна за поредицата, както и авторката сама казва. Точно в нея Черния лорд си връща силите и последователите. Ако приемем, че четвъртата книга се намира в центъра на историята, ще забележим, че останалите шест книги две по две си приличат по най-различни неща.

Това е снимка на картина, която нарисувах на платно и после удвоих на фотошоп.


Сходства между първата и седмата книга

В първата книга Хари отива да живее при семейство Дърсли. Хагрид го докарва на "Привит драйв" с мотоциклета на Сириус. В седмата книга Хари напуска "Привит драйв" и семейство Дърсли като отлита с мотоциклета на Сириус, управляван от Хагрид.

В първата книга Хари вижда мъртвите си родители в огледалото Еиналеж. В седмата книга пак ги вижда, след като използва Животворния камък.

И в двете книги присъства магически камък, който по някакъв начин може да помогне да се избегне смъртта. В първата книга това е Философският камък, а в седмата Животворният.

И в двете книги се появяват сничът, който Хари хваща на първия си мач и загасителят на Дъмбълдор.

И в двете книги Хари накрая разбира, че не е бил прав да подозира Снейп.

В първата книга се споменава, че има змейове в "Гринготс", а в седмата виждаме, че наистина има.

И в двете книги срещаме таласъма Грипкук.Сходства между втората и шестата книга

Историята се върти около книга, която се оказва по-опасна отколкото героите предполагат. Във втората книга става дума за дневника на Риддъл, а в шестата за учебника на Нечистокръвния принц.

В началото и на двете книги в дома на семейство Дърсли се появява домашно духче (Доби и Крийчър).

В "Боргин и Бъркс" Хари шпионира Драко. Във втората книга се крие в Шкафа за изчезване, а в шестата наблюдава как Драко разглежда Шкафа за изчезване.

И в двете книги Хари подозира Драко в нещо. Във втората го смята за Наследника на Слидерин, а в шестата подозира, че напада ученици. Във втората книга Малфой е невинен, но му се иска наистина той да е Наследника. В шестата книга Малфой е виновен, но съжалява за това.

Във втората книга Джини харесва Хари, а в шестата Хари харесва Джини.

Във втората книга Хари за първи път се сблъсква с хоркрукс, а в шестата научава най-после какво е това.Сходства между третата и петата книга

И в двете части Сириус играе важна роля.

В третата книга Хари прави магия на леля Мардж, но Министерството на магията си затваря очите, В петата книга Хари прави магия пред Дъдли и почти го изключват от училище.

И в двете книги някой успява да избяга от Азкабан (Сириус в третата и смъртожадните, начело с Белатрикс в петата).

В третата книга Фъдж праща диментори в "Хогуортс", а в петата - Ъмбридж (даже още по-голямо зло).

И в двете книги Хари лети на гърба на магическо създание, за да спаси Сириус. (В третата книга на гърба на хипогрифа Бъкбийк, а в петата - на гърба на тестрол).

И двете книги показват моменти от училищния живот на Джеймс Потър и приятелите му.

И в двете книги профеор Трелони играе важна роля (в третата предсказва, че Волдемор ще се завърне, а в петата историята се върти около предишно нейно пророчество).


И това е само едно от много интересни съвпадения (въпреки че може би въобще не са съвпадения, а точно това е искала да постигне авторката). Вие как мислите, според вас тази симетрия планирана ли е, или всичко е плод на развинтеното въображение на феновете?Няма коментари: