Госпожа Норис е зоомаг?


Тази теория я срещнах в два различни варианта. Някои фенове твърдят, че госпожа Норис е съпругата на Филч, която се е превърнала в котка чрез магия, но нещо се е объркало и магията не е можела да бъде развалена. Втората група от фенове смятат, че госпожа Норис не е съпругата, а сестрата близначка на Филч. И двете групи посочват сходни аргументи в подкрепа на теорията.

Някои от навиците/способностите на госпожа Норис не са обичайни за обикновена котка. Например това, че може да извика Филч, колкото и далеч да се намира той в замъка. Дали двамата нямат телепатична връзка /близначка/ или просто много силна връзка /съпруга/? Изглежда котката наистина е много умна, но все пак единственият подобен случай е Крукшанкс, а според авторката той е наполовина нийзъл. Нищо подобно не се споменава обаче за госпожа Норис.

Другото, което прави впечатление е името. Защо не просто Норис? Защо Филч е решил да е госпожа? И всъщност не трябва ли да е госпожица? "Госпожа" не показва ли, че е омъжена, а котките нали не могат да се омъжват?

Или може би просто Филч е откачен коткоман, който наистина възприема котката си като негова сродна душа и много му се иска да можеше да се омъжи за нея... Във всеки случай преди време Джоан Роулинг лично отговори на тази теория и подчерта, че госпожа Норис със сигурност е обикновена котка. А в Потърмор ни разказа за фамилиарите и спомена, че животното, което може би най-много се доближава до фамилиар е госпожа Норис и е парадоксално, че единственият безмощен магьосник, когото опознаваме отблизо, си има такова животно. /Ако не се сещате какво е фамилиар, можете да прочетете превода на статията от Потърмор тук./Няма коментари: