Азкабан

Азкабан е затворът, в който са изпратени магьосниците, нарушаващи законите в британския магьоснически свят. Само още един друг такъв затвор, Нюрменгард се споменава в книгите. Според "Нечистокръвния принц" Азкабан е "насред Северно море". Сириус Блек разказва, че когато е избягал от Азкабан, след като се трансформирал в куче, е плувал до Великобритания, а след това пътувал на север, за да стигне до "Хогуортс". Това означава, че Азкабан се намира по-южно от замъка "Хогуортс", който е в Шотландия. 

Азкабан не е описан подробно в книгите, но се споменава, че има място извън сградата, където се погребват починалите затворници. Много от тях са били поддръжници на Волдемор (известни като смъртожадни) въпреки че се случва някое недоразумение да доведе до лишаването от свобода на невинни магьосници. Например Сириус Блек е хвърлен в затвора без съд след като Питър Петигрю убива 13 мъгъли, инсценира смъртта си и Сириус е обвинен за тези престъпления; той избягва от затвора, но чак след като излежава 12 години. 

Правенето на една от непростимите проклятия върху човешко същество се наказва с  доживотна присъда в Азкабан, но тази забрана е вдигната за аврорите по време на война. Някои от героите в поредицата правят непростими проклятия и не са наказани за това. Други престъпления, които заслужават затвор включват нападение срещу Министерството (например смъртножадните, задържани в "Орденът на феникса" отиват в затвора). Знае се, че в Азкабан са затворени едни най-лошите магьосници.

Затворът се охранява от дименторите, работещи към Министерството на магията. Присъствието на дименторите прави затворниците неспособни на щастие и ги принуждава да преживяват най-лошите си спомени докато не станат постепенно безпомощни и накрая не полудяват. Според Сириус много затворници просто спират да се хранят и в крайна сметка умират от глад. Дименторите са изключително трудни за овладяване - единственото заклинание, ефективно срещу тях е Експекто патронум. В "Орденът на феникса", някои от най-опасните и лоялни последователи на Волдемор избягват, включително и Белатрикс Лестранж. Дъмбълдор се оказва прав в предупреждението си към Министерството да внимават с дименторите. Вместо да спрат смъртожадните, те напускат постовете си в Азкабан и се присъединяват към редиците на Волдемор. Затворът продължава да функционира, но със значително отслабена охрана, поради липсата на своите най-ефективни пазачи.

В Азкабан има и магьосници, които държат дименторите под контрол и надзирават редките затворнически посещения. При превземането на Министерството на магията от Волдемор, много магьосници са изпратени в Азкабан от Долорес Ъмбридж. Те са освободени след падането на Волдемор. Когато става министър, Шакълболт забранява използването на дименторите в Азкабан. Тяхното присъствие винаги е отразявало тъмната страна на Министерството на магията.


автор на статията: Живко Добрев
източници: Книгите на Дж.К.Роулинг