„Хралупата“

"Хралупата" е името на уютния и приветлив дом на семейство Уизли. Намира се встрани от селцето Отъри Сейнт Кечпоул, графство Девън, Англия. Построена е толкова асиметрично, че изглежда така, все едно се държи на магия. Вероятно някога е била обикновена ферма, върху която са добавени няколко етажа. В момента "Хралупата" разполага със шест спални. и шест етажа, включително таван. Разкривено стълбище свързва етажите на къщата.
Въпреки нашествието от градински гноми, щъкащите кокошки в двора и таласъма на тавана, за Хари домът на семейство Уизли е второто му любимо място на света след "Хогуортс".
Хари винаги е добре дошъл там, а Моли Уизли се отнася към него като към син. Когато Волдемор се завръща на власт, се налага на къщата да бъдат направени защитни заклинания, първо от Министерството на магията, а впоследствие от Ордена на фениска. След смъртта на Албус Дъмбълдор, поради съмнения, че е възможно Сивиръс Снейп да се опита да проникне на площад Гримолд, номер дванайсет, на, "Хралупата" бива преърната в новата щаб квартира на Ордена.

На 1 август 1997, Бил Уизли и Фльор Делакор се венчават в "Хралупата", за да бъдат гостите (и най-вече Хари Потър) по-добре защитени. Въпреки това по време на празненството Волдемор и неговите смъртожадни успяват да превземат Министерството на магията и защитните заклинания, обграждащи "Хралупата", биват развалени. Смъртожадни нахлуват в дома на семсйство Уизли, но благодарение на предупреждението на Кингзли Шакълболт, голяма част от гостите успяват да избягат, а смъртожадните така и не научават, че Хари Потър е бил там.

Преди време в друга статия направих план на замъка „Хогуортс“, като използвах информацията от книгите. Реших, че ще е интересно да направя същото и за „Хралупата“. Голяма част от обясненията взех от една статия, публикувана преди много време в сайта „The Harry Potter Lexicon”, който е нещо като неофициална енциклопедия за света на Джоан Роулинг (препоръчвам да му хвърлите едно око, ако не сте). 


Какво има около къщата?


Преден двор
Предният двор е първото, което Хари вижда когато за първи път пристига в "Хралупата" - щъкащи насам-натам из двора кокошки, големи гумени ботуши, ръждясал котел и забучена в земята килната табела с надпс "Хралупата".

Градина
Задния двор представлява голяма градина, която е заградена с ограда, с жив плет и с големи дървета. В края на лятото (когато обикновено Хари посещава "Хралупата"), градината е обрасла с бурени и плевели, а тревата е твърде висока и в нея се крият градински гномове. (За сватбата на Бил и на Фльор по изключение тревата бива прилежно окосена). В градината също така има голямо езеро, пълно с жаби, а зад живия плет се виждат хълмове и поля, зад които се намира овощната градина на семейство Уизли. Когато имат повече гости, вместо да се опитват да се вместят в кухнята, семейство Уизли обикновено събират няколко маси в задния двор, което е особено приятно през лятото.

Овощна градина
На хълма зад градината се намира малка ливада, заградена от овощни дървета, скриващи я от любопитните мъгълски очи. Децата на семейство Уизли обикновено играят куидич там точно заради това. За сватбата на Бил и Фльор в овощната градина е опъната огромна шатра, където се състоят церемонията и празненството.

Килер за метли
Намира се извън градината. Въпреки че вътре мирише неприятно и освен това е пълно с паяци, точно тук Дъмбълдор разговаря с Хари когато го оставя в "Хралупата" през лятото на 1996. От този килер Джини, след като навършва 6 години взема метлите на по-големите си братя и се учи сама да играе куидич.

Гараж
Гаражът се намира в предния двор. Там Фред и Джордж паркират омагьосания Форд Англия, след като измъкват с него Хари от къщата на семейство Дърсли.

Кокошарник
Вероятно има същата форма като гаража. Тук се прибират кокошките и тук Артър крие от Моли парчетата от летящия мотоциклет.


Какво има в самата къща?


Приземен етаж


Кухня
Кухнята заема централно място в дома на семейство Уизли В нея има изтъркана от употреба дървена маса с осем стола и камина с три реда готварски книги над полицата ѝ. На стената срещу масата е закачен часовник само с една стрелка, на който вместо цифри са написани фрази като "Време за чай" или "Закъсняваш!". До кухненската мивка има радио, настроено така че да хваща само магьоснически програми. Прозорецът гледа към предния двор. Зад задната врата стои дървен прът, върху който каца обикновено е кацнала совата Ерол. Към стълбището за горните етажи и към останалата част от къщата води дълъг коридор.
Малкото помещение до кухнята се използва за пране.

Хол
Холът, наричан още всекидневна, е осветен от газови лампи. В него са разположени диван и фотьойл. Има и камина, а също и голям дървен радиоприемник, около който се събира семейството по празници. До една от стените се намира бюфетът за алкохол, където има огнено уиски и чаши. В дните преди сватбата на Бил и Фльор, Моли и Артър спят във всекидневната, тъй като останалите стаи са заети от гости.


Първи етаж


Стаята на Джини
Тя е описана като малка, но светла. По стените има плакати на "Орисниците" (музикална група) и на "Холихедските харпии" (куидичен отбор, съставен изцяло от жени). Бюрото на Джини се намира до прозореца, а от него се вижда овощната градина. Джини често дели стаята си с Хърмаяни когато тя е на гости на семейство Уизли, а веднъж там спи и Фльор. Вероятно стаята преди е била на Чарли.

Стаята на Бил
Вероятно (не е съвсем сигурно) се намира на първия етаж. Бил дели стаята си с Чарли когато той идва на гости, което не се случва много често.


Втори етаж


Стаята на Пърси
Тя се намира на втория етаж, а прозорецът гледа към градината. Преди сватбата на Бил и Фльор, Фльор спи в тази стая, заедно с малката си сестра Габриел.

Стаята на Фред и Джордж
Когато Хари остава в "Хралупата" за няколко седмици през лятото на 1996г., той спи в стаята на Фред и Джордж, която се намира на втория етаж. По онова време тя е пълна със запечатани картонени кутии и служи за нещо като склад за "Магийки шегобийки...". В стаята има гардероб и бюро, както и нощно шкафче. Усеща се специфична миризма на барут, по всяка вероятност останала от дните, когато Фред и Джоржд са живели в къщата и когато звуците от експлозии са били нещо обичайно.


Трети етаж


Баня
Предполага се, че банята се намира на третия етаж. Когато Хари за първи път отива в "Хралупата" и Рон го води по стълбите към неговата стая, Хари вижда за момент Джини, която  обаче веднага се скрива вътре.


Четвърти етаж


Спалнята на Моли и на Артър
Виждаме я препълнена със сватбени подаръци. Когато семейство Делакор пристигат, са настанени в нея.


Пети етаж


Стаята на Рон
Тя се намира на петия етаж на къщата, точно под тавана, където живее домашния таласъм. Вратата е олющена и на нея е закачена табелка с надпис "Стаята на Роналд". Преобладаващият цвят вътре е яркооранжевия, заради множеството плакати на "Чъдли Кенънс" по стените. Това е любимият куидичен отбор на Рон. В единия ъгъл са струпани камари от комикси, основно разказващи за приключенията на Мартин Мигс, лудия мъгъл. До прозореца има аквариум, пълен с попови лъжички, а до него обикновено спи плъхът Скабърс. По-късно на неговото място е поставена клетката на мъничката сова Пигуиджън.

Таван


Точно на излизане от стаята на Рон има капак със спускаща се стълба, който води към таванското помещение. Там живее домашният таласъм, който понякога удря по тръбите през нощта.


Как всъщност разбираме колко спални има „Хралупата“?


От седмата книга разбираме колко всъщност спални има „Хралупата“, защото Джоан Роулинг описва кой къде е настанен по време на сватбата на Бил и Фльор:

 • Господин и госпожа Уизли се местят във всекидневната;
 • Родителите на Фльор оставят да спят в тяхната стая;
 • Фльор и Габриел са настанени в някогашната стая на Пърси;
 • Бил и Чарли делят стаята на Бил;
 • Хари и Рон спят в стаята на Рон;
 • Хърмаяни и Джини спят в стаята на Джини;
 • Близнаците вероятно си имат отделна стая (въпреки, че не е уточнено).

Това означава, че Бил, Пърси, Рон и Джини си имат самостоятелни стаи, Фред и Джордж си имат една обща и господин и госпожа Уизли също си имат тяхна спалня, или с други думи „Хралупата“ разполага с общо шест спални. Остава въпросът защо Чарли си няма собствена стая. Възможно е просто да се е изнесъл преди Джини да порасне достатъчно, че да има нужда от собствена, а в началото Джини и Рон да са делили една, като най-малки или Джини като единствено момиче, да е спяла в стаята на родителите.

Интересното е, че в петата книга на Коледа Хари отново е у семейство Уизли и авторката не споменава стаята на Пърси. Възможно е да е допуснала грешка при броенето, но може би е по-вероятно Моли да се е надявала Пърси да се прибере за Коледа, въпреки разногласията, които имат по това време с него, и затова да е оставила стаята му свободна, в случай, че все пак реши нещо в последния момент. Но нека да приемем, че спалните са шест.

А как разбираме коя стая на кой етаж се намира?


От книгите със сигурност знаем следното:
 • Първи етаж: там се намира спалнята на Джини. Уточнение – при британците първият етаж не означава партер, а си е първи етаж, т.е. това е етажът над партера.
 • Втори етаж: на него са спалните на Пърси и на Фред и Джордж.
 • Трети етаж: няма информация.
 • Четвърти етаж: няма информация.
 • Пети етаж: стаята на Рон. В книгите се казва, че тя се намира три етажа над тази на Пърси и често е наричана „тавнска“. Таласъмът на тавана (който всъщност на английски е ghoul и не е същото създание, като таласъмите в „Гринготс“), вероятно живее някъде в пространството между покрива и стаята на Рон, така че явно последният истински етаж е този, на който се намира стаята на Рон. Това означава, че „Хралупата“ е на пет етажа.

От седмата книга разбираме също, че стаята на Моли и Артър е съвсем близо до стаята на Рон. Дори е възможно да са на един етаж, но това изглежда малко вероятно, защото така два от етажите ще останат празни, а последният ще има две спални. А и самата Моли често нарича стаята на Рон „таванска“, сякаш е единствената таванска стая в къщата, така че логично е да предположим, че спалнята на господин и госпожа Уизли се намира на долния (четвъртия) етаж.

Не е уточнено къде се намира стаята на Бил, но има две възможности – или е на третия етаж, или на първия до стаята на Джини. Втората възможност изглежда по-правдоподобна, тъй като стаята на Джини е описана като съвсем мъничка, а няма логика основата на къщата да е по-тясна.

Също така ако приемем, че децата получават стаите си според това кой се е появил първи, като се започне от най-долния етаж, виждаме, че на първия етаж е Бил, като най-голям (и Джини, която е последна, но нали приехме, че може да е взела стаята на Чарли). Следват стаите на Пърси и на Фред и Джордж и най-високо е Рон.

Ако приемем всичко това за вярно, все пак третият етаж остава празен. Можем да предположим, че там се намират банята и тоалетната, които по този начин ще са по средата между етажите, или пък може би господин Уизли си има собствен малък кабинет. Всекидневната и кухнята е най-удобно да се намират на партера, така че май отпадат като възможности.

Ако приемем, че спалнята на Моли и Артър наистина се намира на горния четвърти етаж и че е по-просторна от тази на децата, бихме могли лесно да разберем защо според авторката къщата изглежда все едно се крепи само на магия.


И така, ето го и финалния (съвсем неофициален) план на „Хралупата“:


 • Партер: кухня и всекидневна.
 • Първи етаж: стаята на Бил и стаята на Джини.
 • Втори етаж: стаята на Пърси и стаята на близнаците.
 • Трети етаж: баня и тоалетна и евентуално кабинет на господин Уизли?
 • Четвърти етаж: стаята на Моли и Артър.
 • Пети етаж: стаята на Рон.


Източници: книгите на Дж.К.Роулинг, The Harry Potter Lexicon