„Хралупата“ (план)


Преди време в друга статия направих план на замъка „Хогуортс“, като използвах информацията от книгите. Реших, че ще е интересно да направя същото и за „Хралупата“. Голяма част от обясненията взех от една статия, публикувана преди много време в сайта „The Harry Potter Lexicon”, който е нещо като неофициална енциклопедия за света на Джоан Роулинг (препоръчвам да му хвърлите едно око, ако не сте). 

Колко спални има „Хралупата“?


От седмата книга разбираме колко всъщност спални има „Хралупата“, защото Джоан Роулинг описва кой къде е настанен по време на сватбата на Бил и Фльор:

 • Господин и госпожа Уизли се местят във всекидневната;
 • Родителите на Фльор оставят да спят в тяхната стая;
 • Фльор и Габриел са настанени в някогашната стая на Пърси;
 • Бил и Чарли делят стаята на Бил;
 • Хари и Рон спят в стаята на Рон;
 • Хърмаяни и Джини спят в стаята на Джини;
 • Близнаците вероятно си имат отделна стая (въпреки, че не е уточнено).

Това означава, че Бил, Пърси, Рон и Джини си имат самостоятелни стаи, Фред и Джордж си имат една обща и господин и госпожа Уизли също си имат тяхна спалня, или с други думи „Хралупата“ разполага с общо шест спални. Остава въпросът защо Чарли си няма собствена стая. Възможно е просто да се е изнесъл преди Джини да порасне достатъчно, че да има нужда от собствена, а в началото Джини и Рон да са делили една, като най-малки или Джини като единствено момиче, да е спяла в стаята на родителите.

Интересното е, че в петата книга на Коледа Хари отново е у семейство Уизли и авторката не споменава стаята на Пърси. Възможно е да е допуснала грешка при броенето, но може би е по-вероятно Моли да се е надявала Пърси да се прибере за Коледа, въпреки разногласията, които имат по това време с него, и затова да е оставила стаята му свободна, в случай, че все пак реши нещо в последния момент. Но нека да приемем, че спалните са шест.

Коя стая на кой етаж се намира?


От книгите със сигурност знаем следното:
 • Първи етаж: там се намира спалнята на Джини. Уточнение – при британците първият етаж не означава партер, а си е първи етаж, т.е. това е етажът над партера.
 • Втори етаж: на него са спалните на Пърси и на Фред и Джордж.
 • Трети етаж: няма информация.
 • Четвърти етаж: няма информация.
 • Пети етаж: стаята на Рон. В книгите се казва, че тя се намира три етажа над тази на Пърси и често е наричана „тавнска“. Таласъмът на тавана (който всъщност на английски е ghoul и не е същото създание, като таласъмите в „Гринготс“), вероятно живее някъде в пространството между покрива и стаята на Рон, така че явно последният истински етаж е този, на който се намира стаята на Рон. Това означава, че „Хралупата“ е на пет етажа.

От седмата книга разбираме също, че стаята на Моли и Артър е съвсем близо до стаята на Рон. Дори е възможно да са на един етаж, но това изглежда малко вероятно, защото така два от етажите ще останат празни, а последният ще има две спални. А и самата Моли често нарича стаята на Рон „таванска“, сякаш е единствената таванска стая в къщата, така че логично е да предположим, че спалнята на господин и госпожа Уизли се намира на долния (четвъртия) етаж.

Не е уточнено къде се намира стаята на Бил, но има две възможности – или е на третия етаж, или на първия до стаята на Джини. Втората възможност изглежда по-правдоподобна, тъй като стаята на Джини е описана като съвсем мъничка, а няма логика основата на къщата да е по-тясна.

Също така ако приемем, че децата получават стаите си според това кой се е появил първи, като се започне от най-долния етаж, виждаме, че на първия етаж е Бил, като най-голям (и Джини, която е последна, но нали приехме, че може да е взела стаята на Чарли). Следват стаите на Пърси и на Фред и Джордж и най-високо е Рон.

Ако приемем всичко това за вярно, все пак третият етаж остава празен. Можем да предположим, че там се намират банята и тоалетната, които по този начин ще са по средата между етажите, или пък може би господин Уизли си има собствен малък кабинет. Всекидневната и кухнята е най-удобно да се намират на партера, така че май отпадат като възможности.

Ако приемем, че спалнята на Моли и Артър наистина се намира на горния четвърти етаж и че е по-просторна от тази на децата, бихме могли лесно да разберем защо според авторката къщата изглежда все едно се крепи само на магия.


И така, ето го и финалния (съвсем неофициален) план на „Хралупата“:


 • Партер: кухня и всекидневна.
 • Първи етаж: стаята на Бил и стаята на Джини.
 • Втори етаж: стаята на Пърси и стаята на близнаците.
 • Трети етаж: баня и тоалетна и евентуално кабинет на господин Уизли?
 • Четвърти етаж: стаята на Моли и Артър.
 • Пети етаж: стаята на Рон.


Източници: книгите на Дж.К.Роулинг, The Harry Potter Lexicon