Хари Потър


Други имена

Хари, г-н Потър, Потър, Избраният, Момчето, което оживя.

Рожден ден

31.07.1980, зодия лъв. В детството си Хари обикновено не празнува рождените си дни, защото се падат през лятото, когато живее със семейство Дърсли, а те дори не си спомнят кога има рожден ден.

Дом

рифиндор", но първоначално Разпределителната шапка иска да го сложи в "Слидерин". Хари е чувал, че това е домът, в който учат повечето зли магьосници и я моли да го сложи в друг дом.

Магическа пръчка

28 см., бодлива зеленика и перо от опашката на феникс (Фоукс). Същият феникс е дал само още едно от перата си, за да се направи още една пръчка и втората магическа пръчка е на Волдемор. Затова когато двамата с Хари се сражават, никой не може сериозно да нарани другия. Това обстоятелство спасява живота на Хари не веднъж. Според европейските вярвания, бодливата зеленика отблъсква злото.

Патронус

Млад елен, заради баща му, който през ученическите си години, заедно с приятелите си става зоомаг и може да се превръща в елен.

Богърт

Диментор, защото дименторите имат по-голямо въздействие върху него, отколкото върху съучениците му например, тъй като Хари е преживявал повече лоши неща от тях.

Родители

Майка му, Лили, е родена в семейство на мъгъли, а баща му, Джеймс, е чистокръвен магьосник, т.е. Хари е със смесена кръв, както Волдемор (при Волдемор обаче бащата е потомък на мъгъли).

Други роднини

Семейство Дърсли - леля на име Петуния, която е сестра на майка му; вуйчо на име Върнън и братовчед на същата възраст, Дъдли. Също така. Хари има кръстник на име Сириус, който е бил много добър приятел на баща му. Хари е и потомък по бащина линия на магьосническата фамилия Певърил и по-точно на най-младия от тримата братя Певърил, които са изобретили Даровете на смъртта и за които е написана приказката за Даровете на смъртта.

Домашен любимец

Женска полярна сова на име Хедуиг. Тя е с Хари от първата до шестата му година в "Хогуортс", но в началото на седмата книга е убита от смъртожадни, които нападат Хари докато се опитва да напусне незабелязано дома на семейство Дърсли.

Лични вещи

Мантия-невидимка, наследена от баща му, която е един от Даровете на смъртта - този, създаден от най-малкия брат Певърил; опасноскоп от Рон - подарък за 13-тия му рожден ден; Хитроумната карта, някога принадлежала на бащата на Хари и неговите приятели от училище; огледало с магически свойства и последен модел метла "Светкавицата", подарени от кръстника му Сириус. Първата метла на Хари е "Нимбус 2000", подарена му от професора по трансфигурация, професор Макгонагол за първия му куидичен мач в "Хогуортс", но през третата година, тя се разбива в огромно магическо дърво на име Плашещата върба, която я прави на трески. След смъртта на Дъмбълдор, директорът му завещава снича, който Хари хваща на първия си куидичен мач. В него Дъмбълдор е скрил най-малкия от трите дара на смъртта, Животворния камък. След седмата книга, Хари запазва и мотоциклета на Сириус и с помощта на Артър Уизли, бащата на най-добрия му приятел Рон, го поправя.

Външен вид

Той е слабичко, не много високо момче с възлести колене. Хари има черна, непокорна коса и носи очила. Много прилича на баща си, с изключение на яснозелените очи, които е наследил от Лили Потър. На челото му се вижда мълниевиден белег, оставен му от черния магьосник Волдемор, когато той неуспешно се опитал да го убие.

Характер

Хари е мило и възпитано момче. Има склонност да си навлича неприятности, защото е любопитен, на моменти безразсъдно смел и има прекалено развито чувство за справедливост. В началото на поредицата той е доста по-притеснителен, може би защото още не знае достатъчно за магьосническия свят, а и му е трудно да свикне с това, че е известен. След четвъртата книга обаче, Хари става все по-решителен и сигурен в себе си, като в същото време не губи и състрадателността си и своята добронамереност.

Умения

Хари не е отличен ученик, но е талантлив куидичен играч, също като баща си и е много добър в защитата срещу Черни изкуства (по-добър дори от Хърмаяни). Доста рано се научава да призовава покровител (още през третата си година в "Хогуортс"), а и умее да противодейства на проклятието "Империус". Той също така има способността да говори змийски език.

История

Хари е роден на 31 юли 1980 г. По това време на власт е черният магьосник Волдемор, срещу когото родителите на Хари се борят, участвайки в организация, наречена Орденът на феникса. Семейството се крие от Волдемор в градчето Годрикс Холоу. На Хелоуин (31 октомври) 1981 г., Волдемор се появява в къщата им и убива първо бащата на Хари, а след това и майка му, защото Лили отказва да се отдръпне и да остави черния магьосник да убие сина ѝ. Със саможертвата си тя изгражда магическа защита и смъртоносното проклятие, насочено към момченцето рикошира и уцелва самия Волдемор, който загубва тялото си и се скрива. Хари обаче е невредим, с изключение на тънък мълниевиден белег, който се появява на челото му и му остава за цял живот. Хари става известен сред магьосническата общост като Момчето, което оживя.

Тъй като родителите му са мъртви, Хари е оставен пред вратата на мъгълските си роднини, където живее до 11-годишна възраст, бит и малтретиран от дебелото си братовчедче Дъдли. Директора на "Хогуортс", Дъмбълдор, взема това решение, защото смята, че защитата, дадена от майка му, ще продължи да пази Хари, ако той живее в дома на нейната сестра.

В годината, когато навършва 11 г., Хари получава писмо, че е записан да учи в "Хогуортс" и всъщност едва тогава разбира, че е магьосник и че е известен. Разпределен е в дом "Грифиндор", заедно с Роналд Уизли и Хърмаяни Грейнджър, които стават най-добрите му приятели.

Още през първата година Хари се проявява като истински грифиндорец, като успява да попречи на Волдемор да се домогне до Философския камък, от който се прави Елексира на живота и да се завърне. Той разкрива един от учителите си, този по защита срещу черните изкуства, Куиръл, че е негов поддръжник, нищо че до последно не подозира Куиръл, а учителя по отвари Снейп. През тази година той открива и способността си да лети добре с метла и става най-младият ученик, приет в домови училищен отбор от сто години насам.

През втората си година в "Хогуортс", Хари открива друга своя, не толкова позитивна способност да разговаря със змиите, което всъщност е отличителния белег на един от създателите на "Хогуортс", Салазар Слидерин. Затова цялото училище си мисли, че Хари е наследникът на Слидерин и че е отворил Стаята на тайните и е пуснал от там чудовище, което преследва ученици с мъгълско потекло. Той обаче отново проявява смелост като влиза с приятелите си в Стаята и отново побеждава Волдемор, който е истинският наследник на Слидерин (а не Хари), убива чудовището (базилиск) и спасява живота на сестрата на най-добрия си приятел, Джини. За да разкрие мистерията той получава тайно помощ от Доби, домашното духче на семейството на един от най омразните му съученици от "Слидерин" - Драко Малфой и накрая му се отплаща като го освобождава от робство.

По време на третата си година в "Хогуортс" Хари научава за своя кръстник Сириус, който е набеден за убиец и поддръжник на Волдемор, който е предал родителите на Хари на черния магьосник и за това е бил затворен в Азкабан. Той обаче е избягал наскоро от там и цялата страна го издирва. Хари успява да помогне на Сириус да избяга далеч и да се укрие, след като разбира, че истинският предател и убиец не е той, а друг приятел на семейство Потър - Питър Петигрю.

Следващата, четвърта година на Хари в училището за магия е годината, в която Волдемор си връща тялото с помощта на Питър Петигрю и друг негов слуга, когото изпраща в "Хогуортс". Волдемор използва за плана си Тримагическия турнир, който се провежда в "Хогуортс" през същата година и в който Хари е избран за четвърти участник, въпреки че (както подсказва името), в Тримагическите турнири участват трима ученици, по един от всяко от трите магически училища, които се състезават. Хари дори печели турнира, нищо, че останалите състезатели са седмокурсници. Това е част от плана на Волдемор да го изкара от училището, за да използва кръвта му, за да си създаде тяло и след това да го убие, но Хари успява да се измъкне. По време на срещата му с Волдемор, другият участник от "Хогуортс", Седрик Дигъри е убит.

През петата си година в "Хогуортс", Хари е обявен за лъжец, защото твърди, че е видял как Волдемор се завръща, а Министерството на магията отказва да повярва в това. Те смятат, че директора на "Хогуортс", Дъмбълдор им "мъти водите", защото иска да стане следващия министър на магията. Затова изпращат човек от министерството за учител по защита срещу Черните изкуства, който да се увери, че учениците не се обучават да се сражават. Хари поема тогава риска сам да обучава тайно група ученици, които му вярват, че Волдемор се е завърнал и искат да са подготвени да се защитават срещу поддръжниците му. Така основава Войнството на Дъмбълдор. В същото време извън училището пък се събират бившите членове на Ордена на феникса (организацията срещу Волдемор, в която са били и родителите на Хари).
Междувременно Волдемор открива, че между неговия ум и ума на Хари има връзка и успява да го излъже да отиде в Министерството на магията и да вземе от там пророчество, направено малко след раждането на Хари. В него се казва, че единият от двамата трябва да убие другия. Волдемор не е чувал цялото пророчество и иска да вземе нещо като негов запис от Министерството, но не може, защото ще се разкрие, че се е върнал. Затова кара Хари да го вземе, тъй като пророчеството може да получи само този, за когото то се отнася.
Орденът на феникса пристига навреме, за да помогне на момчето и съучениците му, които са с него, но по време на битката Сириус е убит. Най-после Министерството признава завръщането на черния магьосник.

По време на шестата си година в "Хогуортс", Хари става капитан на куидичния отбор на "Грифиндор". Директорът, Дъмбълдор му разказва повече за живота на Волдемор и му поставя за задача да се сприятели с един от бившите учители на черния магьосник, за да разбере повече за това как Волдемор е постигнал безсмъртие (вместо да умре когато се опитва да убие Хари, той само изгубва тялото си). Той е използвал хоркрукси, т.е. скрил е части от душата си в различни предмети и някои вече са унищожени, но трябва да се намерят другите. Хари придружава Дъмбълдор до един от тях, но за да го вземат, Дъмбълдор пие отвара, която отслабва силите му. Когато се връщат в училището откриват, че омразният съученик на Хари от "Слидерин", Драко Малфой е пуснал поддръжници на Волдемор (смъртожадни) в "Хогуортс". Един от учителите на Хари, Сивиръс Снейп, на когото Дъмбълдор има доверие, въпреки че някога също е бил последовател на Волдемор, убива директора и изчезва заедно със смъртожадните.

През последната година, Хари решава да не се връща в "Хогуортс", а да издири останалите хоркрукси, с помощта на двамата си най-добри приятели. След смъртта на Дъмбълдор, Волдемор се домогва до Министерството на магията и взема властта. Хари и приятелите му се укриват и намират хоркрукси, като последният се оказва в "Хогуортс". Тримата отиват там, като в същото време там се събират и членовете на Ордена на феникса. Междувременно Волдемор се добира до един от Даровете на смъртта, непобедимата Бъзова пръчка и става още по-силен. Когато разбира, че Хари е научил тайната му и преследва хоркруксите, той и последователите му също отиват в "Хогуортс" и се сражават в Битката за Хогуортс. Тя продължава цяла нощ и много познати и близки на Хари хора са убити. В суматохата Хари успява да унищожи и последния хоркрукс, а един от съучениците му, Невил убива и змията на Волдемор (нещо като домашен любимец, в който Волдемор също е скрил част от душата си). Бъзовата пръчка пък се оказва вярна не на Волдемор, а на Хари. Това се дължи на поредица непредвидени случки в последните две книги, които според мен няма смисъл да разказватм подробно тук. Волдемор умира когато пръчката насочва собственото му смъртоносно проклятие срещу него. Оказва се, че учителят по отвари, Снейп, всъщност не е бил на страната на Дъмбълдор, а е бил верен на Дъмбълдор и двамата са се разбрали Снейп да го убие. Така Снейп, който също умира от ръката на Волдемор по-рано е реабилитиран.

След смъртта на Волдемор, Хари изгубва способността си да разговаря със змиите, защото по време на битката за "Хогуортс", Хари разбира, че когато е бил на годинка и Волдемор се е опитал да го убие, той всъщност е предал част от душата си в Хари (т.е. Хари е станал нещо като непредвиден хоркрукс). Затова двамата толкова си приличат и между умовете им има връзка. Хари се предава и оставя Волдемор да го убие, но вместо Хари да умре, Волдемор убива само частта от душата си, която живее в него и така Хари губи способностите, които е "наследил" от Волдемор.

След смъртта на черния магьосник, Хари, който вече е пълнолетен, става аврор, както винаги си е мечтал (аврорите се борят срещу тъмни магьосници), а по-късно оглавява и отдела в Министерството на магията. Той се жени за сестрата на най-добрия му приятел, Джини Уизли и двамата имат три деца: Джеймс Сириус, кръстен на бащата на Хари и на най-добрия му приятел, Албус Сивиръс, кръстен на директора на "Хогуортс" и на смелия учител по отвари и Лили Луна, взела имената на майката на Хари и на една от съученичките му, Луна Лъвгуд, която е малко странна, но много умна и също помага за победата над Волдемор.


Хари във филмите

Във филмите ролята на Хари се изпълнява от Даниел Радклиф. Той няма "непокорна", щръкнала на всички посоки коса, а очите му са повече сини, отколкото зелени. Като изключим това, мисля, че екипът се е справил добре, ако не броим това, че може би малко са преувеличили самоувереността на екранния Хари след петата част. Особено с онази първа сцена от шестия филм, когато си урежда среща с момичето в онова заведение в метрото.


източници: книгите на Дж. К. Роулинг, интервюта с авторката, лични впечатления