Хърмаяни Грейнджър

Други имена

Хърми (според Гроп), Грейнджър (според Малфой).

Рожден ден

19.09.1979, зодия дева.

Дом

рифиндор", въпреки че Хитроумната шапка сериозно обмисля дали да не я изпрати в "Рейвънклоу".

Магическа пръчка

Лоза и сърдечна нишка от змей. След като успява да избяга от имението на Малфой в седмата книга, Хърмаяни се сдобива с магическата пръчка на Белатрикс Лестрандж: орех, 12.5 инча, отново сърдечна нишка от змей, неогъваема.

Патронус

Патронусът на Хърмаяни е невестулка (много подходящо, не мислите ли? На английски "невестулка" е "weasle"). 

Богърт

Единственият път, когато виждаме богърта на Хърмаяни е през третата ѝ година
в "Хогуортс" по време на годишния изпит по защита срещу Черните изкуства. Тогава богъртът се преобразява в професор Макгонагол и заявява на Хърмаяни, че е скъсана на всички изпити.

Родители

Хърмаяни произлиза от мъгълско семейство. Родителите ѝ са зъболекари. Не се знае какви са истинските им имена, но в седмата книга Хърмаяни им прилага магия за забрава, за да ги защити и ги кара да си мислят, че са Моника и Уендъл Уилкинс.

Други роднини

Джоан Роулинг споменава в свое интервю, че винаги си е представяла, че Хърмаяни има по-малка сестра (която няма магически способности). Само че така и не ѝ намерила място в първите три книги, а после било вече твърде късно да пише за нея.

Домашен любимец

Малко преди да започне трети курс, Хърмаяни си купува от магазина за животни на "Диагон-Али" котарак на име Крукшанкс. Той е рижав, със сплескан нос и криви крака. Авторката разкрива в едно интервю, че е толкова интелигентен, защото е наполовина низъл. Низълите са нещо като котки-магьосници, изглеждат точно като котки, но имат по-големи уши.

Лични вещи

Огромно количество книги и учебници. През третата си година в "Хогуортс" от Министерството на магията ѝ дават времеврът, за да може да посещава всички избираеми часове. Тя има още значка на префект, тъй като Дъмбълдор я избира за префект на "Грифиндор" през петата ѝ година в "Хогуортс".

Външен вид

Хърмаяни има много бухнала къдрава дълга кестенява коса и кафеви очи. Предните ѝ зъби са малко по-големи. През четвъртата ѝ година в "Хогуортс" я поразява проклятие, от което зъбите ѝ започват неконтролируемо да растат и когато отива в Болничното крило, за да може Мадам Помфри да ѝ приложи контрапроклятието, Хърмаяни нарочно ги остава да се смалят малко повече. 

Характер

Хърмаяни е сериозна, винаги старателна и много отговорна. Тя е също амбициозна и интелигентна и има логично мислене. Понякога е прекалено строга и рационална и заприличва на професор Макгонагол (поне според Хари и Рон). В четвъртата книга развива социално самосъзнание и показва развитото си чувство за справедливост когато решава да основе С.М.Р.А.Д. Освен всичко останало Хърмаяни е добра приятелка и смел грифиндорец.

Умения

Въпреки мъгълското си потекло, Хърмаяни е най-добрата ученичка във випуска си в "Хогуртс". Справя се отлично по всички предмети, с изключение на куидича, тъй като не е голям привърженик на летенето (все пак това не е дисциплина, която можеш да научиш от книгите). Малко по-зле се справя в защитата срещу Черните изкуства, отколкото Хари. Добра е обаче в разрешаването на загадки.

История

Хърмаяни е родена в семейство на зъболекари, в което е единствената магьосница. Когато е на 11 години, заминава за "Хогуортс", за да се учи на магия. В Експрес "Хогуортс" се запознава с Невил, а после и с Хари и Рон. В началото те я избягват, заради досадния ѝ навик да поучава и да дава непоискани от никого съвети, но впоследствие, след празника по случай Хелоуин когато Хари и Рон успяват почти по случайност да я спасят от планински трол, двете момчета я приемат в "бандата".

Логичното ѝ мислене и съобразителността ѝ се оказват много полезни за разкриването на мистерията с Философския камък. Благодарение на любовта ѝ към четенето на "леки" четива, Хърмаяни открива информацията за Николас Фламел. Когато тримата приятели влизат през капака на пода, успява да пребори Дяволската примка на професор Спраут и да разреши логическата задача на Снейп с шишетата.

През втората си година в "Хогуортс", Хърмаяни успешно успява да свари Многоликова отвара, за да може тримата с Рон и Хари да влязат в общата стая на "Слидерин", преобразени като слидеринци и да разберат дали Малфой е Наследника на Слидерин. За съжаление тя не успява да вземе участие в тази опасна мисия, защото се преобразява в нещо като котка-човек. Оказва се, че е сложила по погрешка в нейната отвара не човешки косъм, а котешки, в резултат на което прекарва известно време в болничното крило. За съжаление това не е единственото стоене в там за Хърмаяни през тази година. Заради мъгълския си произход тя става една от вкаменените жертви на базилиска, пуснат на свобода от Наследника на Слидерин с единствената цел да убива "мътнороди". Въпреки това обаче дори и вкаменена, тя помага на Рон и Хърмаяни да разрешат основната загадка - какво точно представлява чудовището от Стаята на тайните, след като те забелязват, че във вкаменената си ръка държи откъсната страница от книга, в която пише всичко за базилиска.

Последен интересен момент за Хърмаяни от втората ѝ година в "Хогуортс": както повечето си съученички и тя е увлечена по празноглавия, но чаровен нов учител по защита срещу Черните изкуства - професор Локхарт.

По време на третата си година в "Хогуортс", Хърмаяни получава със специално разрешение от Министерството на магията времеврът, който ѝ позволява да посещава всички избираеми часове, дори когато се провеждат по едно и също време. Благодарение на този малък предмет на края на книгата тя и Хари се връщат назад във времето и спасяват кръстника на Хари - Сириус от дименторите, както и хипогрифа Бъкбийк.

Следващата, четвърта година на Хърмаяни в училището за магия, е годината на Тримагическия турнир и тя става обект на ухажване от страна на българския търсач Виктор Крум, който е и избранникът на института "Дурмщранг" да представи училището на турнира. На традиционния Коледен бал двамата се появяват като двойка, а на второто изпитание Хърмаяни е "отвлечена" от езеряните като "най-ценното нещо, с чиято загуба Крум не може да се примири".

По време на кавгата между Рон и Хари Хърмаяни се опитва всячески да ги сдобри и да помага с каквото може на Хари за турнира. В същото време самата тя става жертва на злобните статии на Рита Скийтър, която пише за несъществуващата ѝ връзка с най-младия избраник в турнира, Хари и за измисления любовен триъгълник Хари-Хърмаяни-Крум. Всъщност в книгата става ясно, че Хърмаяни проявява повече интерес към Рон, отколкото към известния търсач, а Рита Скийтър е принудена да обещае да спре да пише недоброжелателни статии, след като Хърмаяни разкрива, че е нерегистриран зоомаг и използва способностите си, за да подслушва лични разговори без да бъде забелязана. Хърмаяни заплашва, че ако не ги остави на мира ще я издаде в Министерството на магията.

През тази година Хърмаяни основава С.М.Р.А.Д, организация, която защитава домашните духчета и се бори те да имат равни на магьосниците права. За съжаление нито съучениците ѝ, нито самите домашни духчета имат желание да се включат в нея.

През петата си година в "Хогуортс", Хърмаяни става префект на "Грифиндор". Това е преломна година за Хърмаяни. Тя изоставя склонността си винаги да следва правилата и въстава срещу амбицията на Министерството на магията да контролира случващото се в "Хогуортс" и да забрани преподаването на отбранителни магии в него. Нейна е идеята за създаването на В.О.Д.А. и точно тя успява да подлъже Ъмбридж да последва нея и Хари в Забранената гора, където става жертва на група много сърдити кентаври. След това лети на гърба на тестрол, заедно с Хари и компания, за да спасят Сириус от Вие-знаете-кого.

По време на шестата си година в "Хогуортс", Хърмаяни и Рон най-накрая, след поредица от любовни интриги, намесващи и други ученици в "Хогуортс", показват чувствата си един към друг. През тази година Хърмаяни е приета за член на клуба по отвари на професор Слъгхорн.

През последната година, Хърмаяни не се връща в "Хогуортс", а заминава да търси хоркрукси с Хари. Навикът ѝ винаги да е подготвена за всичко, помага на героите когато се налага бързо да напуснат къщата на семейство Уизли, за да не бъдат заловени от смъртожадните. В крайна сметка за изненада на Рон и Хари се оказва, че са взели всичко необходимо за пътуването си.

След смъртта на Дъмълдор в края на шестата книга, Хърмаяни получава като завещание от него книжка с приказките на Барда Бийдъл, с помощта на която тримата приятели впоследствие разбират за съществуването на Даровете на смъртта.  Тя съветва Хари да не се опитва да ги търси, а да се придържа към плана на Дъмбълдор. Хърмаяни помага с каквото може на Хари за издирването на хоркруксите и предпочита да остане с него когато Рон, разочарован от водачеството му, решава да ги изостави. По време на отсъствието на Рон, Хърмаяни придружава Хари до Годрикс Холоу, където се срещат със змията на Волдемор, Наджини, вселила се в тялото на мъртвата Батилда Багшот и успява да измъкне нея и Хари точно преди самият Волдемор да се появи при тях.

Хърмаяни прониква заедно с двамата приятели в Министерството на магията и в магьосническата банка "Гринготс", като там изпива многоликова отвара, за да приеме лика на Белатрикс Лестрандж, след като в имението на Малфой се сдобива с нейната магическа пръчка и косъм от косата ѝ. По време на престоя на тримата герои в имението, Белатрикс избира да измъчва нея за информация, заради мъгълския ѝ произход. Смъртожадната издълбава думата "мътнород" на ръката ѝ.

По време на Битката за "Хогуортс" с помощта на Рон, тя влиза в Стаята на тайните и унищожава хоркруксът-чаша със зъб от базилиск.

След смъртта на Волдемор, Хърмаяни намира родителите си в Австралия и разваля направената им магия за забрава. Тя започва работа в отдел "Регулация и контрол на магическите създания" в Министерството на магията, след което се премества в правния отдел на Министерството и спомага за премахването на законите, които създават неравенства между чистокръвните магьосници и магьосниците с мъгълско потекло. Известно време след това е назначена за министър на магията. Хърмаяни се омъжва за Рон и двамата имат две деца - Роуз и Хюго.

Съпруг на Хърмаяни става Рон Уизли и двамата имат две деца - Роуз и Хюго. Хърмаяни също така е кръстница на един от синовете на Хари - Джеймс Сириус Потър.

Хърмаяни във филмите

Във филмите ролята на Хърмаяни се изпълнява от Ема Уотсън. Лично аз когато четях книгите си представях Хърмаяни точно както Ема изглеждаше в първия и втория филм - с бретон и кестенява рошава коса. Иначе според мен актрисата доста добре пресъздава характера и държанието на Хърмаяни.


източници: книгите на Дж. К. Роулинг, интервюта с авторката, The Harry Potter Lexicon, лични впечатления