Замъкът "Хогуортс" (план)

огуортс" е името на английското училище за магия и вълшебство. "Хогуортс" (Hogwarts) на английски означава "Свински брадавици", но може да идва и от "warthog", което е африкански вид дива свиня.

Обща информация

Училището представлява седеметажен замък, който се намира в Шотландия, скрит от мъгълски очи. Ако някой мъгъл се приближи до мястото, на което е построен, ще види неприветлива оградена пустош и много знаци, на които пише "Опасен участък" и други подобни предупреждения. Направена му е и магия за отклоняване на мъгъли и още куп заклинания, за които не знаем.

Герб и мото на училището

На герба на "Хогуортс" са представени животните на всеки от четирите дома - златен лъв на червен фон за "Грифиндор", бронзов орел на син фон за "Рейвънклоу", черен язовец на жълт фон за "Хафълпаф" и сребърна змия на зелен фон за "Слидерин", разположени около голямо "Х" (на английски H). Под герба е изписано мотото на училището на латински: "Draco dormies nunquam titillandus", или в превод "Никога не гъделичкай спящ дракон".

огуортс" има седем етажа и множество кули и кулички. Дворът му включва оранжерии, голямо езеро, магическа гора (Забранената гора), куидично игрище, зелени поляни и разбира се, колибата на пазача Рубиъс Хагрид. Вътре в самия замък има коридори, над 300 стълбища и много статуи и картини. Ето повече информация за това как са разположени по-важните помещения (имайте предвид, че доста от нещата имат навика да се местят често, включително стълбищата и вратите).

Под подземията:

 • Стаята на тайните. Тя представлява просторна зала, в дъното на която се вижда огромната статуя на един от създателите на "Хогуортс" - Салазар Слидерин. Устата на статуята се разтваря, образувайки голям кръгъл проход, от който излиза базилискът на Салазар Слидерин. Подробна история на Стаята на тайните ще намерите по-нататък в тази статия, в подраздел История на "Хогуортс".


Подземия:

 • Класната стая по отвари и подземната стаичка, където се пазят съставките за отвари. Тук се провеждат часовете по отвари.
 • Кабинета на Сивиръс Снейп или кабинетът на отговорника на дом "Слидерин".
 • Общата стая на дом "Слидерин" и спалните помещения. Хари успява да проникне в общата стая през проход в подземията. Стаята е мрачна, защото прозорците гледат към вътрешността на Голямото езеро.
 • Помещенията, водещи до скривалището на Философския камък. Включват залата с Дяволската примка, залата с огромния магьоснически шах, залата с летящите ключове, залата с трола, залата с шишетата и последната зала, където се намира огледалото Еиналеж, в което е скрит камъкът.
 • Килера на Арагог. Това е малкият килер, където Хагрид е крил кутията с бебето Арагог през третата си година в "Хогуортс".
 • Залата за празненството по случай Деня на смъртта (31.10.1992). Това е залата, в която духът-бродник на дом "Грифиндор", Почтибезглавия Ник, празнува годишнината от неуспешното си обезглавяване заедно с други призраци.


Сутерен:

 • Кухнята. Тя се намира точно под Голямата зала. В нея работят неуморно повече от стотина домашни духчета. Входът към кухнята се отваря когато погъделичкаш крушата, изобразена върху картина с нарисувана купа с плодове.
 • Общата стая на дом "Хафълпаф" и спалните помещения. Входът към тях се намира в същия коридор, в който е и входът към кухнята. В коридора има натрупани бурета. За да влезеш в общата стая на "Хафълпаф", трябва да почукаш с магическата си пръчка по капаците им в определен ред. Ако уцелиш правилния ред, в едно от буретата ще се отвори проход.
 • Навеса за лодки. Тук акостират лодките, които превозват първокурсниците всяка година на първия учебен ден.


Партер:

 • Залата за посрещане на първокурсници. Когато Хари и приятелите му за първи път влизат в "Хогуортс", професор Макгонагол ги кара да изчакат в тази зала, докато започне Разпределителната церемония.
 • Входната зала. Тя е голяма с висок таван. В някои от филмите и игрите, тук се намира висока статуя на магьосник, държащ миниатюрен модел на "Хогуортс" в ръце, най-вероятно Годрик Грифиндор.
 • Голямата зала. Това е най-просторното помещение в целия замък. Таванът е омагьосан да изглежда като небето отвън. Голямата зала е всъщност нещо като трапезария, където се хранят учителите и учениците. По дължината ѝ са разположени четири дълги маси, където сядат учениците от четирите дома, а напряко, върху подиум има по-малка маса за учителите и директора. Над масите са омагьосани да летят безброй свещи, които осветяват залата. На празника Хелоуин те са заменени с тиквени фенери, а на други празници в залата могат да се видят различни видове окраси.
 • Учителската стая. Тук във втората книга Хари и Рон разбират, че Джини е отвлечена в Стаята на тайните, след като тайно подслушват разговор между преподавателите.
 • Кабинета на Филч. В  него пазачът Филч пази като веществени доказателства всички предмети, които е конфискувал от учениците през годините. Тук се е намирала и Хитроумната карта преди близнаците Уизли да я откраднат. През втората година на Хари в училището, той без да иска разбира, че Филч е безмощен докато е в кабинета му.
 • Класна стая 11. Тук през петата година на Хари, кентавърът Фирензи преподава пророкуване, след като професор Трелони е уволнена от Ъмбридж. Стаята нарочно е омагьосана така, че да изглежда като поляна насред гората. Фирензи не преподава в стаята по пророкуване на професор Трелони, защото долната част на тялото му е като на кон и не може да изкачва стълбите до там.
 • Стаите по трансфигурация. Тук се провеждат часовете по трансфигурация.

Голямото стълбище:

Появява се във филмите и в игрите. В книгите само се казва, че в "Хогуортс" има над 300 големи и малки стълбища и че те често се местят или имат по някое изчезващо стъпало.

Първи етаж:

 • Болничното крило. Почти всяка година на Хари или на някой от приятелите му се налага да лежи там. През първата година - Хари остава там след сблъсъка си с Волдемор, който се опитва да открадне Философския камък; през втората - когато костите му изчезват. Хърмаяни пък лежи там когато ѝ пониква козина и когато е вкаменена от базилиска. През третата година - след като Хари пада от високо по време на куидичен мач, заради дименторите отново го водят там. Рон пък е ранен след като Сириус (в кучешка форма) захапва крака му и докато Хари и Хърмаяни се опитват да помогнат на Сириус да избяга, Рон е в Болничното крило. В четвъртата част, там Хари лежи след срещата си в гробището със завърналия се Волдемор.
 • Кабинета на Мадам Помфри. От тук страшната сестра наблюдава какво се случва с болните.
 • Кабинета на Минерва Макгонагол.
 • Класната стая по история на магията. Това е най-скучната стая, защото в нея преподава призракът на професор Бинс, който винаги говори монотонно и приспивно и с прекалено много подробности.
 • Класната стая по мъгълознание.
 • Килера на Сивиръс Снейп. От тук тримата главни герои крадат съставки за да направят Многоликова отвара през втората година.
 • Момичешката тоалетна. Тук през първата година Хърмаяни е нападната от планински трол, пуснат от Куиръл в нощта на Хелоуин.
 • Тоалетната на Стенещата Миртъл. Тази тоалетна не се посещава почти от никого, защото тук живее духът бродник Стенещата Миртъл, която често я наводнява и понякога тормози учениците. Затова Хари, Рон и Хърмаяни варят Многоликовата отвара в тази тоалетна през втората година. Едно от кранчетата на мивките не работи. Там всъщност е проходът към Стаята на тайните, а Миртъл е първата жертва на базилиска, който излиза от там и затова е останала да живее в тоалетната, в която е била убита.


Втори етаж:

 • Кабинета на преподавателя по защита срещу Черните изкустца. Той се променя всяка година, в зависимост от това кой е преподавателят по този предмет. По времето на Локхарт, по стените е пълно с негови портрети, които се усмихват и намигат. По времето на Лупин, винаги има по някое странно същество в аквариум или в кутия, в ъгъла на стаята. По времето на Муди има голям метален сандък и множество уреди за предупреждение в случай, че се появи някой враг. Кабинетът на Ъмбридж пък е целият в розово, на всеки стол има възглавничка, на всяка маса покривчица, а по стените са окачени чинии с изобразени върху тях мяукащи котета.

Трети етаж:

 • Библиотеката. Огромно помещение, пълно с лавици с магически книги. Тук учениците могат да учат под зоркия поглед на библиотекарката, стига да пазят тишина и да не внасят храна в библиотеката.
 • Трофейната зала. Хари минава от тук през първата си година, когато се разбира с Малфой да се бият на дуел.
 • Класната стая по вълшебство. Тук се провеждат часовете по вълшебство.
 • Класната стая по защита срещу Черните изкуства. През втората година на Хари, тя е почти разрушена, след като Локхарт пуска корнуелски феи на свобода в часа.
 • Коридора на 3-тия етаж (Забраненият коридор). Тук през първата година на Хари е скрит проходът, водещ до залите с препятствията, пазещи Философския камък. Проходът се пази от триглавото куче на име Пухчо.
 • Статуята на Еднооката вещица. През гърбицата на статуята се влиза в тунел, който води до магазина за сладки неща "Меденото царство" в село Хогсмийд. През третата годинаХари се измъква от там, за да иде в селото, въпреки че няма разрешние от родител или настойник.

Четвърти етаж:

 • Забранения отдел. Това е мястото, където се пазят някои по-опасни книги и учебници за Черна магия. За да вземеш книга от тук, трябва да имаш писмено разрешение от учител. 
 • Залата с огледалото Еиналеж. Това е залата, в която Хари случайно попада докато бяга от Филч и госпожа Норис в първата книга. Тук Дъмбълдор е оставил огледалото Еиналеж, докато не решава да скрие Философския камък в него и не го премества.
 • Кабинета на професор Бинс (учителят по история на магията).


Пети етаж:

 • Банята на префектите. Хари се промъква там през четвъртата си година, за да се опита на спокойствие да разгадае тайната на златното яйце. В центъра на залата има нещо като голям басейн с много кранчета, от които текат всякакви шампоани и благовонни течности.

Шести етаж:

 • Класната стая по наука за древните букви руни.
 • Тоалетната на момчетата. Там Хари се дуелира с Драко Малфой и му прилага проклятие, което е прочел в учебника на Нечистокръвния принц.
 • Кабинета на Хорас Слъгхорн.
 • Залата с наградите. Тук през втората година, Рон е наказан да чисти наградата за особени заслуги към училището, която Том Риддъл е получил за това, че (уж) е заловил ученикът, отворил Стаята на тайните.

Седми етаж:

 • Кaбинета на Флитуик (или на отговорника на дом "Рейвънклоу").
 • Нужната стая. Домашните духчета пък я наричат стаята Влез-излез. Появява се само когато отчаяно имаш нужда от нещо, а вътре намираш всичко, което ти трябва. Членовете на Войнството на Дъмбълдор използват тази стая, за да се упражняват тайно по защита срещу Черните изкуства.
 • Класната стая по аритмантика.
 • Коридора на Дебелата дама. Тук се намира портретът на Дебелата дама. Той пази прохода, водещ към общата стая и спалните на дом "Грифиндор".
 • Класната стая по пророкуване. Намира се на върха на Северната кула. В стаята се влиза през дървен капак, от който се спуска въжена стълба. Вътре винаги е задушно, защото професор Трелони оставя камината да гори дори в най-горещите дни и никога не отваря прозорците. В часовете по пророкуване учениците седят върху възглавнички на пода около ниски масички. В дъното на стаята пък има рафтове с чаени сервизи, кристални кълба и други предмети, които се използват в часовете.
 • Кабинета на Сибила Трелони.


Кулите:

 • Северната кула. На върха ѝ се намира класната стая по пророкуване. Стълбите обаче са много и учениците всеки път остават без дъх докато стигнат догоре. Не помага особено и портретът на рицаря сър Кадоган, който предизвиква на дуел всеки ученик, минаващ покрай него.
 • Астрономическата кула. Тук се провеждат часовете по астрономия. Когато Снейп уцелва Дъмбълдор със смъртоносно проклятие, директорът пада от Астрономическата кула.
 • Кулата на Грифиндор. В нея се намират общата стая и спалните на грифиндорци. Общата стая е кръгла и приятна зала с много канапета и масички. Преобладават червеното и златистото.
 • Кулата на Рейвънклоу. Тя води към общата стая и спалните на учениците от дом "Рейвънклоу". За да влезеш там, трябва да отговориш на загадка, която металната глава на птица ти задава на входа. Ако не успееш, трябва да изчакаш следващия ученик, който дойде, да се опита да даде правилния отговор. Иначе общата стая е просторна и светла. Преобладава тъмносиният цвят. Залата е построена в древногръцки стил. Навсякъде има канапета с тъмносиня тапицерия и лавици с книги, а статуята на Руина Рейвънклоу гледа от високо учениците. Гледката от кулата на Рейвънклоу е много красива. 
 • Директорската кула и кабинетът на Дъмбълдор. По времето на Дъмбълдор директорският кабинет е пълен с чудати сребърни уреди, изобретени от него. По стените пък е пълно с портретите на всички предишни директори на "Хогуортс". В кабинета са и фениксът на Дъмбълдор - Фоукс и мислоемът. За да влезеш там, трябва да кажеш паролата на метален грифон, който пази стълбището, водещо до кабинета. Дъмбълдор често измисля пароли, свързани с разни магьоснически бонбони и сладки неща.
 • Западната кула и соварникът. Това е домът на совите на учениците в "Хогуортс".
 • Други: "Хогуортс" има още много кули и кулички, но те не се споменават в книгите. Някои от игрите по поредицата предлагат различно разположение на някои помещения и част от тях (като Болничното крило) се намират в кулите.

На двора:

 • Плашещата върба и тунелът под нея. Плашещата върба е посадена по времето когато Ремус Лупин е учил в "Хогуортс". Всеки месец на пълнолуние, когато Лупин е трябвало да се превърне във върколак, са го извеждали през таен проход, който води до Къщата на крясъците в село Хогсмийд. На входа на тунела е посадена Плашещата върба, за да не може Лупин да се върне в "Хогуортс", или някой ученик да влезе през прохода.
 • Колибата на Хагрид. Тя е дървена и тясна за него и кучето Фанг, но Хагрид си я харесва. Има си и градина, където отглежда тикви за Вси Светии.
 • Забранената гора. В нея живеят всякакви магически (доброжелателни или не) същества: еднорози, кентаври, потомците на Арагог и др. В петата книга, гората е дом и за великана Гроп, който е полубрат на Хагрид.
 • Оранжериите. Тук се провеждат часовете по билкология. В оранжериите се отглеждат множество полезни, както и някои опасни магически растения и билки.
 • Голямото езеро. "Хогуортс" е построен на неговия бряг. В езерото живеят множество магически създания, между които и Голямата сепия, както и племе езеряни. По време на Тримагическия турнир, едно от изпитанията се провежда именно в езерото.
 • Куидичното игрище. Тук се провеждат куидичните мачове между четирите дома на "Хогуортс". През 1994 г. игрището е използвано за да се създаде лабиринт, който е част от третото изпитание в Тримагическия турнир.История на "Хогуортс"

Хогуортс е създадено през девети или десети век от четирима способни магьосници, на които са кръстени четирите дома на училището - Годрик Грифиндор, Хелга Хафълпаф, Роуина Рейвънклоу и Салазар Слидерин. В "История на Хогуортс", написана от известната историчка на магията Батилда Багшот, се казва, че Грифиндор дошъл от бърдото, Хафълпаф от долината, Рейвънклоу от клисурата и Слидерин от тресавището. Четиримата създатели ценели различни качества у учениците си. Грифиндор търсел смели и дръзки деца, Хафълпаф - предани и търпеливи, Рейвънклоу - умни и любознателни, а Слидерин - хитри и амбициозни. Това обаче не била единствената разлика между тях. Слидерин смятал, че магия трябва да се преподава само на ученици, чиито родители също са били магьосници, т.е. според него родените в мъгълски семейства не били достатъчно магически за "Хогуортс". Грифиндор не бил съгласен с това и двамата се скарали, след което Слидерин изчезнал.

Като отмъщение той оставил скрита стая в "Хогуортс" (Стаята на тайните) и скрил там базилиск (чудовище, убиващо с поглед), за да може когато неговият наследник отиде в "Хогуортс", да пусне на свобода чудовището и то да убие всички ученици, родени в мъгълски семейства. Така Слидерин оставя на "Хогуортс" Стаята на тайните, Грифиндор оставя Разпределителната шапка, Рейвънклоу е отговорна за архитектурата на замъка, а Хафълпаф става първият преподавател в училището.


Неотдавашна история

1991 - През първата година на Хари в училището за магия, в замъка се пази Философският камък. Повечето от учителите са направили различни заклинания, които пазят камъка, а той е скрит под капак на пода в забранения коридор на третия етаж. Хари, Рон и Хърмаяни успяват да преминат през препядствията и да опазят камъка от Волдемор.

1992 - Наследника на Слидерин отваря Стаята на тайните и пуска на свобода базилиска, който започва да напада ученици от мъгълски произход и да ги вкаменява. Хари и приятелите му разгадават кой е отговорен за нападенията и Хари влиза в Стаята, за да спаси Джини и да убие базилиска. Директорът е уволнен, но след това върнат в училището.


1993 - В училището успява да проникне престъпник, избягал от Азкабан, въпреки дименторите, които Министерството на магията е изпратило в "Хогуортс" да пазят учениците.

1994 - "Хогуортс" участва в Тримагически турнир за първи път от три века насам. Турнирът се провежда на английска земя, а другите две училища за магия, които участват са "Бобатон" и
"Дурмщранг". Въпреки мерките за сигурност, Хари Потър е избран като втори участник от "Хогуортс", въпреки че е по-млад от останалите участници. Куидичното игрище е превърнато в лабиринт за третото изпитание. Ученик от "Хогуортс" е убит по време на турнира.

1995 - Министърът на магията, Корнелиус Фъдж, назначава за учител по защита срещу Черните изкуства и велик инквизитор на "Хогуортс" свой човек, за да наблюдава Дъмбълдор, защото не вярва, че Волдемор се е завърнал, а си мисли, че Дъмбълдор иска да го свали от власт с помощта на учениците си. В отговор учениците основават "Войнството на Дъмбълдор" и тайно сами се обучават по защита срещу Черните изкуства.

1996 - Умира директорът на "Хогуортс", професор Дъмбълдор, който е убит от учителя Сивиръс Снейп. Същата нощ смъртожадни проникват в училището.

1997 - Директор става Сивиръс Снейп, а двама от поддръжниците на Волдемор стават учители. Забранява се приемането на ученици от мъгълски произход, а срещу учениците, които се бунтуват са наложени ужасни мерки, включващи побой и използването на проклятието "Круциатус". В края на учебната година, "Хогуортс" става център на продължителна битка между смъртожадните, начело с Волдемор, и борещите се срещу него ученици и членове на Ордена на феникса.