Домовете в "Хогуортс"

"ГРИФИНДОР"

Дом "Грифиндор" е кръстен на Годрик Грифиндор, който ценял най-много смелостта у учениците си. Грифиндорците са дръзки и безстрашни. Те са емоционални и имат много силно развито чувство за справедливост. Радват се на вниманието на околните и обичат да се доказват. Повечето от тях са силни в куидича или поне са запалени по този спорт, както и по всякакви видове състезания. Те са още чаровни и природно интелигентни и с всички тези качества, печелят сърцата на учители и съученици.
Гербът на дома представлява златен лъв върху яркочервен фон. "Грифиндор" съответства на елемента огън. Общите помещения на този дом се намират на седмия (последен) етаж на една от най-високите кули в "Хогуортс", кулата на Грифиндор. Входът към тях се пази от портрет на възпълничка магьосница, облечена в розова рокля, която учениците наричат Дебелата дама. Тя изисква парола от всеки ученик, който се опитва да влезе в общата стая на дома. А тя от своя страна представлява кръгло помещение с много масички и диванчета с червена тапицерия. По стените има закачени множество портрети. Най-хубавото тук обаче е камината, която стопля помещението и създава усещане за домашен уют.
Духът-бродник на "Грифиндор" е Почтибезглавия Ник (или сър Николас де Мимси-Порпингтън). Той е леко префърцунен, но винаги е готов да помогне на изгубили се из коридорите на замъка грифиндорци. По време на училищните години на Хари, преподавателят-отговорник за този дом е строгата, но справедлива професор Макгонагол, учител по Трансфигурация.

"ХАФЪЛПАФ"

афълпаф" е домът, кръстен на Хелга Хафълпаф. Тя не деляла учениците и затова в нейния дом и до днес има голямо разнообразие на характери и интереси. Въпреки това могат да се посочат някои общи за хафълпафците черти. За тях лоялността и приятелството са много важни. Те обикновено не са особено добри ученици, но затова пък са много старателни и упорити. Хората често гледат с пренебрежение на тях и техните способности, но въпреки че понякога са твърде срамежливи, за да се самоизтъкват, хафълпафците притежават голяма вътрешна сила (точно като животното, което стои на техния герб - язовецът).
Гербът на "Хафълпаф" изобразява именно черен язовец на жълт фон. Този дом отговаря на елемента земя. Общите помещения на "Хафълпаф" се намират в същия коридор, в който е и кухнята на замъка. Входът към тях е сред купчина струпани бъчви. За да влезеш там, трябва да почукаш по определена бъчва с ритъма на името "Хелга Хафълпаф" и ще се отвори проход, през който се влиза. Обаче внимавай - ако не уцелиш точния ритъм, ще бъдеш потопен в оцет. Иначе Общата стая на "Хафълпаф" се намира под земята и е доста уютна. Диванчетата и канапетата са тапицирани в жълто и черно, а в спалните помещения се влиза през кръгли врати. Интересното е, че навсякъде е пълно с редки и интересни магически растения, с които ръководителят на този дом, професор Спраут, обича да украсява.
Духът-бродник на "Хафълпаф" е Тлъстият монах. Той има весел и добродушен нрав.


"РЕЙВЪНКЛОУ"

ейвънклоу" събира учениците с качества, сходни с тези на Рoуина Рейвънклоу. Рейвънклоуци са много умни (понякога до гениалност), любопитни и на моменти малко... шантави дори. Главите им винаги са пълни с идеи и философски мисли. От тях стават чудесни изобретатели, защото не се страхуват да експериментират. Не се интересуват особено какво мислят околните за тях. Всъщност понякога са толкова разсеяни, че може и просто да не забележат околните, та камо ли, че те изобщо мислят. Рейвънклоуци обичат загадките и главоблъсканиците и понякога забелязват неща, които убягват на учениците от останалите домове.
Домът "Рейвънклоу" отговаря на елемента въздух. Гербът на Рейвънклоу изобразява бронзов орел на яркосин фон. Общите помещения на този дом се намират на върха на кулата на Рейвънклоу. Те са доста просторни и светли. Общата стая е пълна с удобни диванчета със синя тапицерия и малки библиотеки, тъй като рейвънклоуците обичат през свободното си време да си почиват с книга в ръка. Таванът пък изобразява нощно небе с множество звезди, а усещането за светлина се подсилва от мраморни бели статуи, най-голямата от които е тази на Руина Рейвънклоу. В Общата стая на "Рейвънклоу" се влиза през проход, пазен от бронзова глава на птица, която задава въпрос или загадка на учениците и ако ѝ отговорят правилно ги пуска, ако не трябва да изчакат някой, който знае отговора.
Духът-бродник на "Рейвънклоу" е Сивата дама, която всъщност приживе се е казвала Хелена Рейвънклоу и е била дъщеря на основателката на дома. Тя е мълчалива и не разговаря почти с никого. По времето на Хари, отговорник на дома е професор Флитуик.

"СЛИДЕРИН"

Слидеринци (поне повечето от тях) приличат на създателя на този дом - Салазар Слидерин. Те са мълчаливи и затворени в себе си. Те са още амбициозни и хитри и знаят какво искат от живота. Обикновено постигат каквото са си наумили, при това без значение на каква цена. Учениците от този дом обикновено не създават дълготрайни приятелства, а са на принципа "всеки за себе си". Разбира се не всички са злонравни, между слидеринци се срещат и някои самовглъбени романтици, но като цяло първият вид е по-разпространен.
Гербът на "Слидерин" представлява сребърна змия на зелен фон, а стихията, на която съответства е водата. Затова и Общата стая на "Слидерин" се намира под земята, а през прозорците се прокрадва зеленикава светлина, тъй като гледката през тях е към вътрешността на Голямото езеро. Самата стая е овална и мрачна, но повечето слидеринци харесват тъмнината. Канапетата са тапицирани в зелено. В Общата стая на "Слидерин" се влиза с парола, както и в тази на "Грифиндор".
Духът-бродник на "Слидерин" е Кървавият барон. Той е доста страховит и всъщност е един от малкото обитатели на "Хогуортс", които могат да се справят с Пийвс. По времето на Хари учителят ръководител на този дом е професор Сивиръс Снейп.

източници: книгите на Дж. К. Роулинг, Потърмор, лични впечатления