Рон Уизли

Други имена

Рон, г-н Уизли, Уизли, Роналд, Уизи (според Доби), Уон-Уон (според Лавендър Браун).

Рожден ден

1.03.1980, зодия Риби.

Дом

рифиндор".

Магическа пръчка

Първоначално Рон използва старата пръчка на неговия брат, Чарли, но тя се чупи когато с Хари се блъскат с летяща кола в Плашещата върба през втората година. Не е ясно каква точно е втората магическа пръчка на Рон. В сайта на авторката пише, че е с дървесина от ясен, но в третата книга се споменава, че е направена от върба, 35,6 см. (14 инча) и с косъм от еднорог.

Патронус

Териер от породата Джак Ръсел. Най-вероятно патронусът на Рон е куче, защото кучето е най-добрият приятел на човека, а Рон е най-добрият приятел на главния герой.

Богърт

Огромен паяк. Рон изпитва ужас от тези същества, защото когато бил малък, неговите братя, близнаците Фред и Джордж, му погодили ужасен номер - превърнали любимото му плюшено мече в голям космат паяк.

Родители

И двамата му родители са чистокръвни магьосници. Моминското име на майка му, Моли, е Прюет. Нейните двама братя са убити от Волдемор. Господин Уизли (Артър) е от огромния чистокръвен род Уизли. Той работи в Министерството на магията, в отдел "Злоупотреба с мъгълски вещи" и изпитва жив интерес към света на мъгълите. Семейството е доста бедно, защото само Артър работи, а имат много деца.

Други роднини

Рон има петима по-големи братя и една по-малка сестра. Всичките са (или са били) в дом "Грифиндор". Интересното е, че сестра му, Джини е първото момиче, родено в семейството от няколко поколения.

Домашен любимец

Рон наследява от Пърси неговия домашен плъх, Скабърс, който обаче се оказва магьосник-зоомаг на име Питър Петигрю и слуга на Волдемор. Рон разбира това след като Сириус Блек избягва от затвора Азкабан, за да открие Петигрю през третата година. След това Сириус му подарява малка сова, защото се чувства виновен за това, че заради него Рон вече си няма домашен любимец. Малката сова е мъжка, казва се Пигуиджън, но Джини (за ужас на Рон) я кръщава Пиги, за по-кратко. Пиги обикновено е много ентусиазиран, когато трябва да занесе писмо на някого.

Лични вещи

Рон притежава комплект за шах; в началото има стара метла "Комета", но след като става префект в "Хогуортс", му подаряват нова "Чистометка". От родителите си получава също и стар златен часовник със странни символи, вместо цифри и движещи се звезди, вместо стрелки. През втората година, за кратко се сдобива с летящ Форд Англия, който взема "на заем" от родителите си и си навлича куп неприятности с него. В седмата книга наследява загасителя на Дъмбълдор.

Външен вид

Рон има огненочервена коса, като всички деца на семейство Уизли и много лунички. Висок е и в книгите е описан с дълъг нос. Очите му са сини. Обикновено носи дрехи, които са му прекалено къси, защото износва старите дрехи на по-големите си братя.

Характер

Рон е забавен, има чувство за хумор. Не е особено старателен в училище и е леко небрежен. Винаги е бил потискан от по-големите си братя, които са били (или са) добри ученици, префекти, или много силни играчи по куидич и затова понякога му е трудно да бъде най-добрия приятел на известния и специален Хари Потър. Рон също си мечтае за слава и успехи и понякога завижда на Хари. Рон също така е несигурен в себе си и в способностите си, но когато се наложи, проявява смелостта, характерна за учениците от дома "Грифиндор".

Умения

Рон не се справя кой знае колко добре в училище, но е добър пазач в куидича (когато си мисли, че никой не го гледа). Много е добър в играта на магьоснически шах. Обикновено когато прави сериозни предположения, се оказва, че греши, а когато се пошегува, често е прав.

История

Рон е роден на 1 март 1980 г. и е шестото дете в семейство Уизли. Когато навършва 11 години, отива да учи в "Хогуортс". На перон Девет и три четвърти се запознава с Хари Потър, който става най-добрият му приятел, а във влака - с Хърмаяни Грейнджър, с която в началото не се разбират много, но впоследствие осъзнават колко много означават един за друг.

През първата година в училището за магия и вълшебство, Рон помага на Хари да спасят Философския камък от черния магьосник Волдемор, който го иска, за да си върне тялото и властта. Рон влиза с Хари и Хърмаяни през капака на пода в Забранения коридор, където е скрите камъкът и помага на другите двама герои да преминат през препятствието на профеор Малгонагол - огромния шах. Той се жертва, за да може Хари и Хърмаяни да продължат към другите препятствия, пазещи камъка.

През втората си година в "Хогуортс", Рон се блъска с летящия Форд Англия на баща му, в Плашещата върба, която едва не осакатява него и Хари. Тогава счупва първата си магическа пръчка, наследена от брат му, Чарли. Когато Хърмаяни успява да свари Многоликова отвара, Рон влиза заедно с Хари в общата стая на "Слидерин", за да научат дали Драко Малфой е наследника на Слидерин. Двамата приемат ликовете на най-добрите приятели на Драко, Краб и Гойл и успяват да разберат каквото им трябва, без да ги разкрият. Те научават, че Драко не е Наследника. По-късно в книгата, след като Хърмаяни е нападната и вкаменена, Рон придружава Хари в Забранената гора, за да говорят с чудовището-паяк Арагог, въпреки че изпитва ужас от паяци. Когато сестричката му Джини е отвлечена в края на втората книга от Волдемор, който е истинският наследник на "Слидерин", Рон влиза с Хари в Стаята на тайните, за да я спасят.

По време на третата си година в "Хогуортс", Рон открива, че домашният му любимец (плъх на име Скабърс) всъщност е магьосникът зоомаг Питър Петигрю, който е предал родителите на Хари на Волдемор. Кръсникът на Хари, Сириус, подарява нов домашен любимец на Рон в края на книгата - мъничката сова Пигуиджън.

Следващата, четвърта година на Рон в училището за магия, е годината на Тримагическия турнир. Рон, който копнее за слава, много иска да участва в турнира, но не може заради възрастовата граница. Затова не вярва когато Хари му казва, че не е сложил името си в Огнения бокал и двамата се скарват. След първото изпитание обаче, Рон вижда колко е опасен всъщност турнира, сдобрява се с Хари и започва да му помага да се подготви за следващите изпитания. На второто изпитание Рон изиграва ролята на заложник, когото Хари трябва да освободи от езерото, защото е човекът, с чиято загуба Хари не може да се примири. По време на Коледния бал, Рон кани за дама Падма Патил, но много се разстройва когато разбира, че Хърмаяни е дама на българския участник, Виктор Крум.

През петата си година в "Хогуортс", Рон става префект. Това не му пречи да помогне на Хари нелегално да създаде Войнството на Дъмбълдор В.О.Д.А., организация от ученици на "Хогуортс", които сами се обучават в битка срещу поддръжници на Волдемор. Всъщност идеята да се създаде такава организация е на Рон и на Хърмаяни. Рон също така отива заедно Хари в Министерството на магията, за да спасят Сириус, за когото мислят, че е в опасност.

По време на шестата си година в "Хогуортс", Рон става пазач на грифиндорския куидичен отбор. Тогава слидеринци измислят прословутата песен "Уизли, ти си нашият цар...", но той успява да покаже, че когато вярва в способностите си, може да лети добре и да спасява голове. Това е и годината, в която Рон излиза с Лавендър Браун, но впоследствие осъзнава, че всъщност харесва Хърмаяни. През шестата година той става неволна жертва на един от плановете на Драко Малфой да убие Дъмбълдор и едва не умира от отрова, но Хари го спасява, като използва безоар. Друг доста по-забавен инцидент точно преди горния - Рон по погрешка изяжда бонбони, напоени с любовен елексир, които всъщност са предназначени за Хари, и за кратко си мисли, че е влюбен в Ромилда Вейн.

През последната година, Рон не се връща в "Хогуортс", а заминава да търси хоркрукси с Хари. Той смята, че Хари знае повече неща за хоркруксите, отколкото споделя с него и с Хърмаяни, и не очаква търсенето да продължи толкова дълго. Когато се сдобиват с един от тях, Рон се оставя хоркруксът да повлияе на ума му и малко по малко започва да се съмнява в Хари, отчайва се, че въобще някога ще могат да унищожат всичките и напуска Хари и Хърмаяни. Скоро след това съжалява за това и иска да се върне. Заловен е от банда похитители, но успява да се измъкне. След смъртта на Дъмбълдор, Рон наследява неговия загасител, който освен, че може да гаси светлината, се оказва, че може да го пренесе обратно при другите двама. Той се връща тъкмо навреме, за да види как Хари се опитва да изкара меча на Грифиндор от малко езерце, все още с един от хоркруксите на врата си, който се опитва да го удави. Тогава Рон влиза в леденостудената вода, за да спаси Хари и след това собственоръчно унищожава хоркрукса с меча.

През тази година, докато търсят хоркруксите, Рон и другите двама приятели успяват да проникнат в Министерството на магията, а след това и в "Гринготс", откъдето се спасяват на гърба на дракон. Накрая съдбата ги отвежда обратно в Хогуортс, където двамата с Хърмаяни унищожават още един от хоркруксите, с помощта на зъб от базилиск, след като Рон успява да отвори Стаята на тайните, докато Хари е зает да издирва последния хоркрукс. В битката за "Хогуортс", Рон изгубва брат си, Фред.

След смъртта на Волдемор, Рон работи известно време при другия близнак, Джордж, в магазина за шеги, а след това става аврор към Министерството на магията, каквато е мечтата му още от четвърти курс. Жени се за Хърмаяни и двамата имат две деца - Роуз и Хюго.

Рон във филмите

Във филмите ролята на Рон се изпълнява от Рупърт Гринт. По мое мнение, актьорът наистина много добре пресъздава характера на Рон. Иначе и актьорът е висок, също като героя, но няма лунички и носът му не е дълъг.


източници: книгите на Дж. К. Роулинг, интервюта с авторката, The Harry Potter Lexicon, лични впечатления