Магьоснически шах

Магьосническият шах е омагьосаният вариант на класическата игра. Правилата са същите, само че вместо да местят шахматните фигури, играчите им казват на глас на кое поле да отидат и те сами се преместват (напр. Кон на Е6). Когато една фигура "пленява" противникова фигура, тя не просто я измества от дъската, а направо я натрошава. Поради тази причина в първата част от поредицата, Хърмаяни се възмущава и нарича играта варварска.

За да се създаде усещането, че всеки играч командва малка армия от фигури, те са изработени така че да приличат на човечета, облечени в средновековни одежди. Фигурите също така могат да говорят.
Играчът, който е собственик на комплекта за шах обикновено се намира в по-изгодна позиция, тъй като фигурите се доверяват на преценката му, докато когато с тях играе непознат магьосник, те не винаги му вярват и се опитват да му дават съвети.

Известни партии шах


Най-известната партия шах, за която знаем е тази, изиграна в подземията на "Хогуортс" от Хари, Рон и Хърмаяни когато преследват Куиръл, за да му попречат да открадне Философския камък. Шахът е изпитанието, създадено от професор Макгонагол, а тримата герои успяват да го преминат успешно, благодарение на Рон, който се оставя да бъде "взет" по време на играта, за да могат останалите двама да продължат. Хари играе офицер, Хърмаяни е топ, а Рон е кон.


източници: книгите на Дж. К. Роулинг