Цитати от стари интервюта с Джоан Роулинг


Тази статия представлява нещо като превод на по-интересните цитати от сайта accio-quote.org. В него са публикувани откъси от интервюта с Джоан Роулинг за поредицата, като някои от тях разкриват допълнителни неща за света на магьосниците, както и спойлери за книгите, които още не са били публикувани тогава. Открих този сайт случайно преди доста време и бях наистина впечатлена от сериозния обем информация, събирана в него през годините, Предполагам, че феновете с нетърпение са чакали авторите на сайта да публикуват нови неща.Както и да е, не всички знаят за него (дори по-големите фенове на поредицата), затова реших в този сайт да споделя по-интересните цитати. Няма да пиша имената на изданията, в които са публикувани цитатите, защото повечето са непознати за българската публика, но ще пиша годините. Ето по-интересните от тях.


Авторката винаги си е представяла, че "Хогуортс" е в Шотландия. (1997)

Главният герой е трябвало да бъде сирак, за да не се страхува от това да не разочарова родителите си. (1999)

Хари никога няма да се опита да стане зоомаг, защото ще се съсредоточи върху други неща и няма да има време за това. (1999)

Името на Хърмаяни е взето от произведението на Шекспир - "Зимна приказка". Авторката е смятала, че Хърмаяни има нужда от необикновено име, освен това според нея само двама зъболекари, като родителите на Хърмаяни, могат да дадат на детето си такова странно и трудно за произнасяне име. (1999)

Роулинг казва, че когато била на 11 г., се държала точно като Хърмаяни. (1999)

За авторката Невил е трагичен герой, защото и тя като него познава чувството да не си достатъчно добър в нещо. (1999)

"Дъмбълдор" е староанглийска дума за вид пчела. В представите на Джоан Роулинг Дъмбълдор обича музиката и затова често си тананика разни мелодии. (1999)

"Хагрид" е диалектен израз, който означава, че си имал "лоша" нощ /т.е. пиянствал си/. Хагрид обича да си пийва, така че често има "лоши" нощи. (1999)

И Хагрид, и Волдемор са на около 60 години. (1999)

Героят Снейп е вдъхновен от учител, който авторката е имала когато била на 9 г. (1999)

Авторката е правила търсения за легенди, свързани с призраци и повечето привидения в "Хогуортс" са базирани на подобни легенди. (1999)

Роулинг произнася "Волдемор", не "ВолдеморТ", но казва, че май е единствената. (1999)

Потър е фамилията на брат и сестра, с които авторката си играела когато била дете. (1999)

Името "Г-жа Норис" идва от Джейн Остин. (1999)

Професор Макгонагол е кръстена на един според нея много, ама много лош шотландски поет. (1999)

Имената са много важни за авторката. Някои от героите са имали по осем-девет варианта за имена, докато в крайна сметка реши кой вариант да остави. (1999)

"Хогуортс" е трябвало да бъде интернат, защото половината важни неща се случват през нощта. (1999)

В кралските градини в Лондон има лилии, наречени "Хогуортс". (1999)

Авторката винаги си е представяла, че "Хогуортс" е място, където цари ред, но в същото време е доста опасно, с всичките тези деца с необичайни способности, които идват в повече на учителите. (1999)

"Куидич" е измислена дума. Роулинг изписала 5 страници в бележника си с думи, започващи с "Q", преди да хареса "куидич". (1999)

Дванадесетата употреба на змейската кръв е за почистване на камини. (1999)

Роулинг е правила търсения за различни магически създания, в които хората вярват. Около 1/3 от създанията в книгите са базирани на тези вярвания, а останалото е измислено от авторката. (1999)

Никой не знае откъде идва магията, при някои се предава по наследство, при други само един в семейството притежава магически способности. (1999)

Едно от основните правила в света, измислен от Роулинг е, че магията не може да върне умрял човек обратно към живота. (1999)

В четвъртата книга и тримата главни герой трябва да се справят с по нещо. Хари за първи път наистина се сблъсква с известността си и с последиците от нея, Рон трябва да се справи със завистта, а Хармаяни се сдобива с политическа съвест /домашните духчета/. (2000)

Идеята за това Хари да спаси тялото на Седрик е дошла от "Илияда" /триъгълника Хектор-Патрокъл-Ахил. Можете да прочетете повече за това тук/. (2000)

Главният герой от анимационния филм на Дисни "Мечът в камъка" е нещо като духовен предшестваник на Хари. (2000)

Според Роулинг, Дъдли е обект на тормоз, също както Хари, но не по толкова очевиден начин. (2000)

Очилата на Хари показват неговата уязвимост. (2000)

Хари никога не е използвал Интернет, защото Дъдли винаги успява да го пререди. Но магьосниците и без това не се нуждаят от това, защото имат по-забавни начини да разберат какво се случва по света. (2000)

Авторката била принудена да махне от първата книга момент, в който Рон побеждава на магьоснически шах, използвайки особено агресивен офицер. Имало прекалено много насилие в този откъс. (2000)

Маркъс Флинт, капитанът на куидичния отбор на "Слидерин" се появява в книгата след като би трябвало да е завършил. Джоан Роулинг в едно от по-скорошните си интервюта признава, че просто е допуснала грешка, но в интервюто от 2000 г. казва, че най-вероятно Флинт е повторил една година в "Хогуортс". (2000)

Натали Макдоналд е единственият герой ученик в "Хогуортс", който съществува и в реалния свят. (В четвъртата книга я разпределят в "Грифиндор"). Истинската Натали е момиче, болно от левкимия. Майка ѝ писала на издателите на Роулинг и те препратили писмото до авторката, която го получила след когато се върнала от ваканция. Тя отговорила, но за съжаление имейлът пристигнал един ден след като Натали починала. От тогава майката на Натали и Джоан Роулинг са приятелки. (2000)

Патронусът на Дъмбълдор е феникс. (2000)

Макгонагол е на 70 г., а Дъмбълдор на 150. Магьосниците живеят малко повече от мъгълите. (2000)

Том Риддъл лъже когато казва, че Хагрид е отглеждал върколачета под леглото си. (2000)

Хагрид е бил в "Грифиндор". (2000)

Министерството на магията не издирва магьоснически деца. Вместо това в "Хогуортс" има магическо перо, което записва раждането на всяко дете с магически способности. Всяка година Макгонагол проверява кои деца са на 11 г. и им изпраща писмата. (2000)

"Снейп" е името на английско селце. (2000)

На въпроса защо е направила така че Куиръл да е лошият в първата книга, а не Снейп, авторката отговаря: "Защото знам всичко за Снейп и той никога не би си сложил тюрбан на главата". (2000)

Джеймс Потър е бил гончия, а не търсач. (2000)

Джеймс Потър е получил в наследство много пари, затова не се е нуждаел от добре платена работа. (2000)

Когато завели Дъдли в болницата, за да му махнат опашката, Дърсли обяснили на лекарите, че това било брадавица, излязла напълно  извън контрол. (2000)

Хедуиг е името на светица. (2000)

Името на Фльор Делакор означава "цвете от двора". (2000)

Американците си имат собствено училище за магьосници. Те не отиват да учат в "Хогуортс", защото то е само за Англия и Ирландия. (2000)

Учителите в "Хогуортс" през лятната ваканция си отиват по домовете. Само Филч остава. (2000)

Авторката няма карта на "Хогуортс", защото всичко се мести, но има списък кое помещение на кой етаж се намира. (2000)

В "Хогуортс" има около хиляда ученици. (2000)

Азкабан се намира в Северно море. (2000)

Градинските гноми ядат корените на цветята в градината и правят дупки в земята като къртиците. Освен това присъствието им издава, че в къщата живеят магьосници. (2000)

Дименторите са един вид описание на чувството за депресия. (2000)

Животното, в което се превръща зоомагът, отразява неговия характер, (2000)

Ако авторката беше зоомаг, щеше да се превръща в бобър. (2000)

Роулинг в продължение на пет години писала първата книга. Трябвало ѝ толкова време, за да може да измисли правилата, защото когато пишеш фентъзи книга, трябва да решиш какво героите ти не могат да правят. (2000)

Рожденият ден на Хърмаяни е 19 септември /значи е зодия дева/. (2001)

Рожденият ден на Рон е 1 март /риби/. (2001)

Бабата и дядото на Сюзан Боунс са убити от Волдемор. (2001)

Авторката имала таблица с всички ученици в "Хогуортс", домовете им, способностите им, роднините и приятелите им. Информацията за семействата им ѝ трябвала когато пишела за смъртожадните. (2001)

На въпроса защо Дъмбълдор позволява Снейп да се отнася зле с учениците, авторката обяснява, че според Дъмбълдор за да се справяш в живота, трябва да научиш различни уроци. Ужасните учители като Снейп са един от тези уроци. (2001)

Снейп е на около 35-36 години. (2001)

Пухчо в момента е в Забранената гора, защото всичко опасно е пускано в гората. (2001)

Някои от учителите в "Хогуортс" са женени, но информацията се пази в тайна. (2001)

Куидичът не е толкова популярен на Изток, защото там предпочитат летящите килимчета пред метлите. (2001)

Куидичът бил измислен и игран за първи път през 11-ти век на място, наречено "Queerditch marsh". (2001)

Невъзможно е да се опитоми змей. (2001)

Роулинг измислила перон Девет и три четвърти докато била в Манчестър и грешно си представила гара Кингс Крос и Юстън. (2001)

Когато авторката избира имена на героите си, първо гледа да звучат добре и знае точно какъв звук иска да се получи. (2002)

Когато авторката иска да каже нещо на читателите, използва като говорител Хърмаяни или Дъмбълдор. (2003)

Луна е пълна противоположност на Хърмаяни, защото Хърмаяни се уповава на логиката, докато Луна вярва във всякакви недоказани неща. (2003)

Дъмбълдор не оставя Снейп да преподава защита срещу Черните изкуства, защото смята, че това би предизвикало най-лошите му качества. (2003)

"Мъндънгус" означава "тютюн". (2003)

Аритмантиката е предсказването на бъдещето с помощта на числа. (2003)

Английската дума за магьосник, който говори змийски е "Parselmouth" и в миналото означавала човек, който има някакъв видим проблем с устата (например цепната устна). (2003)

Хари никога няма да стане директор на "Хогуортс" - подобна кариера не му подхожда, защото е свикнал да има повече динамика около него. (2004)

В четвъртата книга Хари си връща Хитроумната карта като се промъква тайно в офиса на Муди когато той не е там и си я взима. (2004)

На въпроса защо Хари вижда тестролите чак в петата книга: защото едва когато вижда как убиват Седрик, Хари наистина осъзнава какво е смъртта.

Хари няма кръстница, само кръстник - Сириус. (2004)

Въпросът, който трябва читателите да си зададат е не защо Хари оцелява, а защо Волдемор не умира след като проклятието рикошира. Другият важен въпрос е защо в петата книга Дъмбълдор не се опитва да убие Волдемор когато двамата се дуелират в Министерството. (2004)

Хари не вижда как родителите му умират, защото е в легълцето си. (2004)

Авторката винаги си е представяла, че Хърмаяни има по-малка сестра, но така и не я споменава до 4-та книга, а после вече е твърде късно. (2004)

Роулинг не смята, че Снейп е свързан по някакъв начин с вампирите. (2004)

Ремус Лупин е нечистокръвен. (2004)

Второто име на Лупин е Джон. (2004)

Гилдрой Локхарт е герой, базиран на човек, когото авторката познава и е търпяла в продължение на две години. Той лъжел много и дори бил още по-ужасен от Локхарт. /В сайта си уточнява, че не става дума за първия ѝ съпруг/.(2004)

Портретите в "Хогуортс" не са живи, те са просто сенки на живия човек, повтарящи негови думи и могат да дават съвети. (2004)

Призраците могат да общуват с хората много по-добре от портретите. (2004)

Призраците са хора, които много са се страхували да умрат. (2004)

Второто име на Джини е Моли, а на Рон Билиус. (2004)

От всичките си герои авторката най-много не харесва Върнън Дърсли. (2004).

Мътнородите не могат да станат смъртожадни. (2004)

Второто име на професор Трелони е Патрисия. (2004)

Първоначално Рита Скийтър се казвала Бриджет. (2004)

"Авада Кедавра" е араменско проклятие, което е оригиналът на "Абракадабра" и е било използвано при лекуване на болести. Означава "Нека нещото да изчезне напълно", като "нещото", което са имали предвид, било болестта, но Роулинг решила да го използва за хора. (2004)

Максималният брой С.О.В.А, които можеш да получиш е 12. (2004)

Роулинг нарисувала карта на "Хогуортс" и на Хогсмийд за снимачния екип на третя филм. (2004)

Любимото магическо създание на авторката е фениксът. (2004)

На Роулинг би й харесало да е като Пийвс, да прави бели и да не я интересува нищо. (2004)

Дименторите са вдъхновени от качулатите, полуразлагащи се фигури от детските й кошмари. (2004)

Уинки никога няма да се излекува от зависимостта си към алкохола. (2004)

Светът на мъгълите и този на магосниците никога няма да се обединят. (2004)

Роулинг казва, че във филмите присъствието на слънчев часовник в двора на училището не изглежда странно, защото "Хогуортс" е построено върху старинно келтско селище. (2004)

Хари е прекалено честен в емоциите си, за да е добър оклумант. (2005)

Смъртта на Сириус в петата книга не е случайна. Хари трябва да направи някои неща сам и не бива да получава твърде много подкрепа или помощ за тях. (2005)

Хари и Рон никога не прочитат "История на Хогуортс". (2005)

Хари носи очила, защото Роулинг е искала да прочете поне веднъж за герой, носещ очила. (2005)

Хари е богат, защото когато е пишела първата книга самата авторка е имала нужда от пари. (2005)

Очите на Рон са сини. (2005)

Рон е герой, който би псувал от време на време ако издателите на Роулинг ѝ бяха позволили да използва псувни в книгите. (2005)

На авторката ѝ било много забавно да пише за романса на Рон с Лавендър в шестата книга. Рон е имал нужда да израсне в емоционален план. (2005)

Мъдростта на Дъмбълдор го е изолирала от останалия свят. Той няма партньор, нито довереник, нито приятел с равни на неговите способности. (2005)

Дъмбълдор е самоук, но също така по негово време в "Хогуортс" са преподавали доста добри учители. (2005)

Титлата на Хагрид "Пазител на ключовете" означава, че той е човекът, който пуска магьосници във и извън "Хогуортс". (2005)

Лупин много харесвал Лили, но никога не се е състезавал с Джеймс за нея. (2005)

В една от черновите имало герой на име Мопсус, който наистина имал "трето око", но авторката го махнала, защото пророческите му способности били твърде силни. Приличал на Лудоокия Муди по някои неща. (2005)

Пийвс си е дошъл със сградата и в действителност не слуша наистина Дъмбълдор. (2005)

Ако пред Волдемор се появи богърт, той би видял себе си мъртъв. Според Волдемор смъртта е унизителна човешка слабост. (2005)

В огледалото Еиналеж Волдемор би се видял всесилен и безсмъртен. (2005)

След шестата книга в огледалото Хари би видял Волдемор победен, защото вече е осъзнал, че няма да намери спокойствие докато той е жив. (2005)

Разпределителната шапка никога не греши. Тя говори с гласа на четиримата създатели на "Хогуортс". (2005)

На въпроса защо смъртта на Джеймс не защитава Хари и Лили от Волдемор, авторката отговаря, че той не е имал избор, щял е да умре при всички случаи, докато Лили е можела да бъде пощадена ако се отдръпне, но е предпочела да се жертва. (2005)

Лили не е предполагала, че като се жертва ще защити Хари. (2005)

Драко, за разлика от Хари, е много добър оклумант. Той успява добре да прикрие всичко добро у себе си. (2005)

Завесата в Министерството на магията е създадена преди много години, заедно със самата сграда. Използва се за да се изучава смъртта, никога не е използвана за екзекуции или нещо подобно. (2005)

Авторката произнася името на Гриндълоуд "ГръндълВолд". (2005)

Много малка част от учениците в "Слидерин" са деца на смъртожадни. Всъщност някои от децата на смъртожадни учат в други домове. (2005)

Мъгълските и магьосническите войни "се хранят" една от друга". (2005)

"Гринготс" идва от английската дума "ingot", кюлче злато. Авторката решила да сложи "Гр" в началото на името, защото така звучало по-заплашително. (2005)

Патронусът на Рон е куче от породата Джак Ръсел териер. (2005)

Авторката посочва, че във Великобритания има около 3000 магьосници, като признава, че й е трудно да мисли с числа. (2005)

Във випуска на Хари има поне 40 ученици. (2005)

Не всички от "Слидерин" са зли. Домът е важен, за да има равновесие. (2005)

Четирите дома отговарят на четирите елемента. "Грифиндор" на огъня, "Рейвънклоу" на въздуха, "Хафълпаф" на земята, а "Слидерин" на водата. (2005)

На Роулинг й се сторило забавно да даде на "Хоуортс" девиз, който дава някакъв практически съвет, вместо обичайните крилати фрази. /Девизът е "Никога не гъделичкай спящ дракон" на латински./ (2005)

Ако трябва да избере предмет, авторката би преподавала защита срещу Черните изкуства, защото е най-полезно. (2005)

Мислоемите пресъздават цялата случка, с всички детайли, дори онези, които човекът, на когото са спомените, не е забелязал първоначално. (2005)

Зоомазите няма как да знаят какво животно ще бъдат, докато не се трансформират за първи път. (2005)

Патронусът е нещо като дух-пазител. (2005)

По време на битка магьосниците могат да се магипортират ако стане твърде опасно. (2005)

Очилата не могат да те предпазят от погледа на базилиска. Фотоапаратите могат, защото в тях има множество лещи. (2005)

Авторката е публикувала веднъж в сайта Мъгълнет, но никога не пише коментари. (2005)

Роулинг признава, че петата книга е трябвало да бъде по-кратка, но е изхабила много енергия за края. (2005)

Авторката нарича деветата глава от четвъртата книга ("Черният знак") "Прокълнатата глава", защото била много трудна за написване. (2005)

Авторката никога не е мислела да убие Хари преди края на седмата книга, но казва, че разбира защо някои автори убиват главните си герои - според нея го правят, за да не може други автори да продължат да пишат техните истории след смъртта им. (2006)

В огледалото Еиналеж Хърмаяни би видяла тримата герои живи и здрави и Волдемор победен. (2006)

Мъгълите не могат да варят отвари, защото в някой момент трябва да използват пръчка, (2006)

Ако мъгъл случайно се сдобие с магическа пръчка, може да предизвка инцидент. Пръчката изважда на повърхността каквото е в човека. За да работи правилно, трябва да имаш магически способности. (2006)

Майсторите на магически пръчки могат да избират какви сърцевини да използват, според това кои са популярни в техните държави. Оливандър е избрал трите си любими от дълъг списък със сърцевини. (2006)

Роулинг пише последната глава на седмата книга още през 1990 г. (2006)

Авторката се е вдъхновила от пубертета на сестра си когато пишела сцени за Хари. (2006)

Стенещата Миртъл е била в "Рейвънклоу". (2007)

Том Риддъл е роден на 31 декември /козирог/. (2007)

Хари не е като Тонкс, инциденти, свързани с бърз растеж на косата му и пр., описани в първата книга, се дължат на неконтролируеми изблици на магия, каквито повечето магьосници имат като деца.

Първоначално фамилията на Хърмаяни била Пъкълс (Puckles), но Джоан Роулинг решила, че не ѝ отива и го сменила.

В много, много ранна версия на първата книга, родителите на Хари живеят на остров когато Волдемор ги открива. Родителите на Хърмаяни са наблизо в някаква лодка и виждат експлозия. Когато отиват да проверят какво става, откриват телата на Потърови.

Авторката нарочно пази родителите на Хърмаяни в сянка, защото са наистина съвсем обикновени хора. Ако Хърмаяни имаше сестра (както било предвидено първоначално), тя е щяла да бъде мъгъл.

Първите герои, които Роулинг създава са Хари, Рон, Почтибезглавия Ник, Хагрид и Пийвс. После измисля "Хогуортс".

Префектите могат да отнемат точки. Рон не е разбрал добре в петата книга.

Червената коса на Рон не означава, че няма да има късмет в живота /явно авторката има предвид някакво суеверие, разпространено сред англичаните/, а просто Роулинг харесва червенокосите хора.

Бащата на Дийн Томас е бил магьосник, убит от смъртожадните, защото отказал да се присъедини към тях. Роулинг предпочела да обърне повече внимание на историята на Невил и не пише много за Дийн.

Невил и Луна са много различни, въпреки че и двамата са аутсайдери. Това обаче не е достатъчно, за да породи любов между тях. Невил винаги е смятал странностите на Луна за притеснителни.

Белатрикс Лестрандж и съпругът ѝ не са искали да убият Невил, а са преследвали родителите му, защото са аврори. Те не са знаели за пророчеството на професор Трелони.

Теодор Нот е отгледан от баща смъртожаден, който е вдовец. Той е умен самотник, който няма желание да се включва в банди, включително в тази на Малфой.

Мафалда е името на братовчедка на Уизли, която е трябвало да се появи в 4-та книга, Героят ѝ не е развит в книгите, защото Роулинг решила вместо това да пише повече за Рита Скийтър.

Във втората книга апаратът на Колин Крийви работи добре в "Хогуортс", защото някакси е попил от магическата атмосфера наоколо, а снимките се проявяват с помощта на магическа отвара и така се движат.

Дъмбълдор повече не кара учениците да пеят хогуортската песен за първия учебен ден след първата книга, защото усеща, че времената стават все по-мрачни и песента вече не е подходяща.

Членовете на Ордена на феникса си предават съобщения чрез патронуси. Дъмбълдор е научил всеки от тях как се прави.

Когато Хитроумната карта обижда Снейп, не се виждат надписи по картата, а се чува гласът на Рог, все едно че го е записал в нея.

Роулинг е направила Лупин върколак като метафора за това как хората в реалния свят реагират на някоя болест или недъг.

Роулинг си представя Флитуик като много дребен възрастен мъж и била учудена, че във филмите са го направили да изглежда като таласъм. Сред предците на Флитуик обаче наистина има и таласъм.

Мадам Пинс е толкова лоша, защото ако библиотекарката беше мила и добра, това щеше да развали голяма част от историите в книгите. Вместо това Хърмаяни трябва сама да открива отговорите в библиотеката.

Пийвс не е призрак, той никога не е бил жив магьосник. Той е просто неразрушим дух на хаоса, достатъчно плътен, за да взима разни неща и да ги хвърля, или да дъвче дъвки.

В оригиналния ръкопис на 4-та книга, от пръчката на Волдемор първо излиза Лили, а после Джеймс, както са умрели в обратен ред, но американският ѝ издател я подвежда, че трябва да е обратното и тя го променя, затова е отпечатан грешният вариант.

Авторката маха герой на име Мопси - любителят на кучета от 4-та книга. В първоначалният вариант на книгата, той приютява Сириус в къщата си в Хогсмийд. Вместо това Сириус се скрива в пещера.

Фред и Джордж никога не са забелязали Питър Петигрю на Хитроумната карта, защото не са знаели кой е той, а и е бил една от множество точици.

Преди сватбата фамилията на Моли Уизли била Прюет. Нейни близки са били убити от Волдемор.

Джини Уизли (всъщност цялото ѝ име е Джиневра) е първото момиче, което се ражда в семейството, от векове.

Артър Уизли има двама братя.

Фред и Джордж са родени на 1-ви април.

Имената на Фред и Джордж не са взаимствани от имената на близнаците в "Отнесени от вихъра", а са избрани така, че да отиват на старомодните имена на останалите от семейство Уизли.

Братята Прюет са братя на Моли Уизли, убити от Волдемор, но тяхната история не е толкова важна, освен може би за да обясни страха на Моли за децата ѝ.

Роулинг два пъти е махнала от книгите сцена, в която Теодор Нот отива на гости на Драко.

Смъртожадните някога са били наричани "The Knights of Walpurgis". /не знам какво е това/

Шофьорите на "Среднощния рицар" - Ърни и Станли са кръстени на двамата дядовци на авторката.

Роулинг коментира, че гробищата са чудесни места за избор на имена на герои за дадена книга.

Има няколко варианта за първа глава на 1-та книга, които авторката е отхвърлила. В един от тях Сириус среща смъртожаден на име Пиритес пред къщата на Потърови.

Когато я питат откъде взема имена на героите си, Роулинг казва, че ползва за вдъхновение мемориали от войните, надгробни плочи, телефонни указатели, табели пред магазините, имена на светци, книжки с имена за новородени и др. Също така понякога измисля сама имената.

Ирландските куидични играчи от 4-та книга са кръстени на хора, които авторката познава.

В началото било предвидено да има само седем предмета в "Хогуортс".

Повечето деца-магьосници се обучават вкъщи преди "Хогуортс", защото можело без да искат да проявят магическите си способности пред мъгъли ако ходят на училище.

Крукшанкс не е зоомаг, но не е и изцяло котарак. Той е наполовина нийзъл. /Нещо като магьосниците при хората. Повече за тези съшества можете да прочетете във "Фантастични животни и къде да ги намерим"./

Множественото число на "патронус" е "патронуси", а не "патрони". /"Патронус" звучи като латинска дума, затова ако следваме латинската граматика, множественото число би трябвало да се образува с "и" накрая./

Оливандър е известен по цял свят с това, че е най-добрият майстор на магически пръчки.

Авторката е избрала повечето от дървесините на магическите пръчки от келтския дървесен календар.

Магьосниците могат да направят така, че никой да не може да ги проследи, така че няма да има резултат ако просто пуснеш писмо по сова на въпросния човек и я следваш.

В един от вариантите за първа глава на първата книга, мъгъл предава семейство Потър.

Като в "Макбет", пророчеството на професор Трелони предизвиква събития, които иначе не биха се случили. Всъщност според Роулинг повечето пророчества работят така.

Пророчествата обикновено могат да се интерпретират по много различни начини. Това е най-хубавото и в същото време най-лошото при тях.

Докато пише шестата книга, авторката има чувството, че шестият и седмият том са две части на една книга.

Роулинг написала 13 версии на деветата глава на четвъртата книга.


Това са повечето по-интересни изказвания на Джоан Роулинг за поредицата. Последните от тях нямат година, защото не са взети от интервюта, а от официалния сайт на авторката (най-вероятно предишния, ако някой си го спомня беше в зелени нюанси и изглеждаше много по-готино от настоящия...).

Надявам се в настоящия текст всеки да е намерил поне по едно-две неща, които да не е чувал преди. (За мен например това с острова и родителите на Хърмаяни беше ново. Наистина щеше да е много странно ако беше останало така).

И последно - възможно е да не съм се справила съвсем добре с превода на някои от нещата. Не мисля, че съм сбъркала смисъла, но може някои от изреченията да не звучат много добре на български (извинете за което). Затова препоръчвам да посетите сайта, от който съм взела цялата тази информация и да прочетете истинските цитати в оригинал на английски.
Магьосници


Моля гласувайте за нас

BGtop