Магията на мъгълите от Браян Сибли

Колкото и невероятно да звучи, светът на Джоан Роулинг е изграден сред помещенията на стар завод на Ролс Ройс, който през Втората световна война се е използвал за строежа на военни самолети! Да, "Хогуортс", Диагон-Али, Министерството на магията, Хралупата и много други магически места са построени върху огромна площ сред разнебитените сгради и хангари на студията на Уорнър Брос в Лийвсден в Хартфордшир, северозападно от Лондон. Да направим една обиколка.

Веднъж преминали през охраната, влизаме в художествения отдел - това е мястото, където под формата на скици, картини, и миниатюрни макети, се създават предметите и местата, описани в книгите. Вниманието към детайлите е удивително.
Плакатите "Издирва се" на Министерството на магията, изложени в един от коридорите до първите страници на "Пророчески вести", най-различните реклами на Магийки шегобийки и програмите за финала на Световната купа по куидич, дават представа за усърдната работа по тези елементи, които често едва се мярват на екрана.

В гримьорната надолу по стълбите има масички, отрупани с изкуствени вежди, мустаци и бради, както и с кутии с изненадващи етикети като "Петно от старост", "Космата брадавица". С тяхна помощ биват гримирани актьорите, така че да заприличат на магьосници, върколаци или на гоблини. Главите на манекените са украсени с познати перуки, като рошавата четина на Хагрид и русите букли на Рита Скийтър. На една от масите за гримиране се вижда платмасово парче, наподобяващо маска, с отвор с формата на мълния. Въпреки че известният белег на Хари често остава скрит зад бретона, той трябва да го носи във всяка сцена, затова се използва този шаблон, който позволява да се рисува белегът винаги на правилното място върху челото на Даниел Радклиф.

При стилистите виждаме множество закачалки, натежали от кожени екипи за куидич, костюми на смъртожадни и магьоснически мантии. От всеки костюм трябва да бъдат ушити цели четири комплекта, заедно с прилежащите аксесоари (чифт ръкавици, обувки): един за главния актьор, един за дубльора, един за каскадьора и един, който се пази отделно за всеки случай. Не забравяйте, че ако някой костюм е нацапан с кал или с кръв, някой трябва да се заеме с изфабрикуването на петна и за останалите, за да изглеждат по съвсем същия начин.

Не е изненадващо, че една от най-интересните сгради, намиращи се в студията, е ателието за създания. Там се създават невероятно реалистичните макети на магическите създания. Още с влизането ни посреща огромната глава на базилиск, окачена на вериги, а малко по-навътре с изумление различаваме хипогрифа Бъкбийк в реален размер, който изглежда съвсем като истински с острата си човка! Тази странна и невероятна менажерия продължава със следващата зала, където се виждат езеряни, тестроли, върколаци, фениксът Фоукс (чиито пера са ръчно изрисувани), главата и раменете на Гроп, плантация от мандрагори, няколко вцепенени от базилиска ученици и в един от ъглите - дървеният крак на Лудоокия Муди, заедно с магическото му око, оставено до него.

Напускайки ателието за създания, в края на площад Гримолд стигаме до група хора, изрязващи парчета полистирол, които след това покриват с латекс и посипват с пясък, за да изградят огромна планина от останки за сцената, в която армията на Волдемор започва да разрушава "Хогуортс". Друга групичка работи по различните аксесоари - в момента правят галеони, сикли и кнутове, с които да напълнят трезорите на банката "Гринготс".

А за да стигнем до "Гринготс", трябва да минем през впечатляващата Голяма зала, която не е била местена от началото на филмите през 2000 г. От там през един коридор се стига до входа към Стаята на тайните, чиито орнаменти-ключалки във формата на змии наистина се движат; друг коридор ни води към кабинета на Дъмбълдор, в който върху етажерки са натрупани книги с изписани ръчно заглавия. Нужната стая не е далеч. Тя е пълна с високи над шест метра пирамиди от столове, с чинове, скринове, трофеи и с всякакви джунджурии.

Както може да се очаква, сградата на "Гринготс" е внушителна. Невъзможно е да не се впечатлим от мраморния под, от високите колони, позлатените навеси или от огромните полилеи, за които са използвани двадесет и пет хиляди кристали, специално изрязани за тях. Днес сто и четиридесет гримьора, дошли от цяла Европа (само те говорят седемнайсет различни езици), в продължение на четири часа са гримирали шейсет малки актьора, които ще изиграят таласъмите-банкери - гримът включва и поставянето на заострените уши и на кривите носове.

Тази малка разходка беше само въведение. Каня ви да разлистите страниците и да се потопите в света на хората, участвали активно в реализирането на филмите - актьорите, сценаристите, режисьорите, продуцентите, художниците и занаятчиите, които са ги създали. И докато четете, имайте наум следното: всички те са обиковени мъгъли!


Браян Сибли