Жаби

От Дж. К. Роулинг

От трите позволени на учениците животни в „Хогуортс“, жабата е, и така е от много години насам, най-малко популярното. Преди векове, в по-кръвожадни времена, когато от младите вещици и магьосници се е очаквало лично да изваждат очите на тритоните, които използват за отвари, те често носели кутии с жаби в училище, които да използват за отвари или за други магии. След време, след като Министерството на магията въвежда законодателството, свързано с жестокостта към животните (подпараграфи от 13 до 29 включително разглеждат съставките за отвари и тяхното производство), такива практики постепенно стават незаконни. Жабата, която никога не е била особено харесвана заради своя външен вид, постепенно започва да се появява (жива) все по-рядко и по-рядко в „Хогуортс“, освен ако не подскача или не плува на свобода на територията на замъка. 

По времето, когато Хари пристига в „Хогуортс“, притежанието на жаба за домашен любимец не носи нито популярност, нито висок статус сред учениците, а всъщност е по-скоро нещо срамно. Тревър, жабата на Невил няма нищо, с което да се похвали, освен със склонността си да се губи и когато накрая се измъква и се присъединява към събратята си в езерото в „Хогуортс“, и стопанинът, и животното чувстват облекчение.


Бележките на авторката 

Жабата дълго време се свързва с магьосничеството и често се смята за фамилиар. Тя заема специално място в старите народни методи за лечение и най-вече в лечението на брадавици (навярно заради хомеопатичния принцип да се лекува нещо чрез друго нещо, приличащо на него). През Тъмните векове, жабата се е смятала за късметлийка ако умре от естествена смърт, тъй като била в постоянна опасност от това да бъде сварена, стрита на прах, одрана или завързана в торбичка около врата на болен човек.