Статуси на Джоан Роулинг в Туитър


Преди три години Джоан Роулинг предизвика лавина от въпроси след като отговори на една от феновете си, която попита как така на тестовете за разпределяне ту излиза, че е от "Слидерин", ту от "Хафълпаф", като ѝ написа, че вероятно е СлидерПаф-ка, т.е., че е едновременно за двата дома. Можете да прочетете отговора ѝ тук.

Опитах се да намеря допълнителна информация по въпроса , но за съжаление няма опция за търсене в профила на даден потребител, така че ако някой е попадал на нещо такова, ще се радвам да го сподели. Разбира се може просто авторката да се е пошегувала, но от друга страна представете си ако наистина съществуваха хибридни домове, колко тъжни щяха да са децата, разпределени в тях, тъй като вероятно щяха да си имат отделни от останалите общи стаи, щяха да спят сами и сигурно нямаше да могат да участват в куидичните отбори или да печелят точки за домовете...

Но вместо да тъжим за тези евентуално съществуващи ученици, ви предлагам да видим какво друго интересно научихме за света на "Хари Потър" от постовете на авторката в Туитър.


2014


Магьосниците по цял свят подкрепят отбора по ръгби на Шотландия. Това е стара магьосническа традиция, за която можете да прочетете повече в Потърмор /за съжаление още не съм превела тази статия/.

В семейството на Джоан Роулинг има двама хафълпафци, двама грифиндорци и един слидеринец.

Камъните в пясъчния часовник на "Хафълпаф", с които се отброяват точките на този дом, са жълти диаманти /защото хафълпафците са малко по-груби /в смисъл на издръжливи, жилави/ от останалите/.

Най-трудно ѝ е било да измисли как да "убие" Дъмбълдор.

Дъмбълдор никога не е бил дискриминиран от магьосниците, заради това, че е гей, тъй като магьосниците не се интересуват от подобни неща. За тях всичко се върти около магията.

Патронусът на авторката е евразийска златка. /по късно, след като излиза тестът в Потърмор за патронус, се оказва, че се е променил и вече е чапла/.

В "Хогуортс" има и евреи. Един от тях е Антъни Голдстайн.

Единствената религия, която авторката не си представя в "Хогуортс" е Уика, тъй като представителите на това движение имат много различна от описаната в поредицата идея за магията и за магьосниците. Все пак авторката се съгласява с коментара на фен, че на Луна донякъде би ѝ прилягало да членува в подобно движение.

На въпроса дали има фенове на "Междузвездни войни" сред учениците в "Хогуортс", Джоан Роулинг отговаря, че вероятно Дийн Томас е такъв.


2015


Джоан Роулинг никога не би създала хоркрукс.

Хоркруксът, който "живее" в Хари не бива унищожен след като базилискът го ухапва, защото за да се унищожи хоркрукс, той трябва да бъде толкова повреден, че да не може да се поправи. А това би могло да стане само ако Хари умре. Животворният камък продължава да фунционира, а хоркруксът в него е премахнат, тъй като Дъмбълдор чупи камъка, той наистина има пукнатина, която не може да бъде поправена, но самата магия на камъка не зависи от неговата цялост.

Известно време след като Пухчо е пуснат в Забранената гора, Дъмбълдор го връща в родината му - Гърция. Затова не го виждаме да се сражава в Битката за "Хогуортс".

Къщата на фамилията Блек се намира по средата между две мъгълски къщи просто защото предците на Сириус много харесали точно тази къща и "убедили" мъгълите, които живеели в нея, да я напуснат, след което я скрили чрез подходящи заклинания.

Авторката никога не е гледала филма на Нетфликс от 2011 г. за живота ѝ, така че не би могла да коментира дали той отговаря на истината или не.

Джоан Роулинг признава, че е плакала когато е писала 34-та глава от последната книга, както и след като е написала последната глава на "Вакантен пост".

Много фенове са си представяли Дъмбълдор и Макгонагол като двойка преди да бъде обявено, че Дъмбълдор е гей.

Авторката предпочита кучета пред котки, защото е алергична към котки. Патронусът на Рон е куче от породата Джак Ръсел, защото последното куче, което са имали е било точно от тази порода. През 2014 г., откогато е този туит, Джоан Роулинг има западнохайландски териер, който е сив на цвят.

Не всички слидеринци се смятат за по-добри, защото са чистокръвни. Но всички, които мислят така са слидеринци.

Цялото име на Стенещата Миртъл е Миртъл Елизабет Уорън. 

Патронусът ти може да се промени ако се влюбиш в някого, но само ако това е любовта на живота ти, а не се сменя при всяко влюбване.

Фред се е родил първи.

Албанските магьосници не са знаели, че Вие-знаете-кого се е укривал в Албания.

Рожденият ден на Драко е на 5-ти юни.

Снейп си има своите недостатъци, но е невероятно смел.

Авторката обича България. Българите са страхотни в куидича.

Института на салемските вещици, споменат в четвъртата книга не е истинско магьосническо училище, а шега, която препраща към институтите за жени в Обединеното кралство.

"До всички онези хора, които казват, че не са получили писмото: получихте го. Бяхте в "Хогуортс". Всички бяхме там заедно. Разбира се, че се е случило вътре в главите ви, но защо, да му се не види, това да означава, че не е истинско?" /цитат/.

Рожденият ден на Луна е 13-ти февруари.

Джоан Роулинг смята, че учениците се разпределят по домове твърде рано. /във връзка с въпрос за Опаш/.

На въпроса защо Хари не е кръстил някое от децата си Елвъндорк /вижте по-горе статията с неофициалната предистория на "Хари Потър"/, авторката се шегува, че е решила да запази името свободно, в случай, че има четвърто дете.

Магьосниците учат в "Хогуортс" безплатно. Министерството на магията покрива всички такси.

В епилога на последната книга Теди Лупин вече е завършил, но е на перона, за да изпрати Виктоар.

Вуйчо Върнън харесва предаване Top Gear, но липсата му на чар и талант биха му попречили да се справи добре като водещ на предаването. /в отговор на въпрос за отношението на Върнън Дърсли към телевизията/.

Магическите способности са наследствени. Мъгълокръвните магьосници се раждат когато се активират определени рецесивни гени.

Международната конфедерация на магьосниците отговаря на мъгълската ООН.

Двете сестри от "Фантастични животни..." Тина и Куини са далечни роднини на съученика на Хари Антъни Годстайн.

Любимата теория на Джоан Роулинг е, че Дъмбълдор е Смъртта /от приказката за Тримата братя/. Тя смята, че се връзва много добре с историята.

На въпроса какъв е патронусът на Хагрид, авторката отговаря, че Хагрид не би могъл да извика патронус, тъй като това е много трудно заклинание.

Ако Крукшанкс се изправи срещу госпожа Норис, битката ще бъде много жестока, но Крукшанкс ще победи, заради потеклото си. /наполовина нийзълско/.

Рон НЕ е пътуващият назад във времето Дъмбълдор. /отговор на теория/.

Драко НЕ е върколак. /друга теория/ И Снейп не е вампир.

Рожденият ден на Сириус Блек е 3-ти ноември.

Ако трябваше да си избере само една глава от цялата поредица, авторката щеше да избере глава 34 на последната книга, защото тя е кулминацията на 17 години работа.

Джоан Роулинг НЕ вярва в пророкуването.

Ако учеше в "Хогуортс" Джоан Роулинг щеше да бъде наказвана заради това, че е твърде страхлива, за да се качи на метла.

Хари кръщава едно от децата си на Снейп, защото му е признателен за това, че умира за него и също заради любовта му към Лили. И защото Хари иска да покаже, че му прощава. Снейп е сив. Не е светец: той тормози Хари и съучениците му. Но не е и дявол: все пак умира, за да спаси магьосническия свят. Кръщавайки сина си на него Хари се надява, че и на него ще му бъде простено. Мисълта за загиналите по време на Битката за "Хогуортс" така и не му дава покой. Хари избира имената на онези, които нямат роднини, които да кръстят децата си на тях. 

Група пухкавели се нарича пофъл /от пухкавели/ - а poffle.

По повод чернокожата актриса, която играе Хърмаяни в "Прокълнатото дете" - "Кафеви очи, рошава коса и много умна. Никъде не се споменава бяла кожа".2016


В Потърмор ще бъде публикувана информация за училищата, в които учат магьосниците от Канада и от Австралия.

Както могъщите магьосници могат да правят магии без да използват пръчки, по същия начин могат да летят без да използват метли.

Във "Фантастични животни..." ще видим как първата магическа пръчка е била внесена в САЩ и откъде магьосниците са си купували магически пръчки през 20-те години. В Северна Америка има повече от един майстор на магически пръчки и всеки от тях е добър в различно направление.

Авторката държи забодено в кухнята първото писмо от издателство, с което са отказали да публикуват книгата ѝ, защото то е нещо, което е общо между нея и всичките ѝ любими писатели.

Издателството, което отказва да публикува книгата на "Робърт Галбрейт" е едно от онези, които отказват да публикват и "Хари Потър" навремето.

Любимият герой на авторката /освен Хари/ е Дъмбълдор.

Авторката НЕ пренаписва първата книга когато издателствата отказват да я публикуват, а прави промени чак след като си има вече издателство.

Джоан Роулинг решава да "убие" Ремус Лупин чак след петата книга. Артър Уизли оживява и затова Ремус трябва да умре.

Теорията, че Фоукс може да е хоркруксът на Дъмбълдор НЕ е вярна и дори я разстройва.

Джоан Роулинг никога не е предавала ръкопис без петна от чай върху него.

Заклинанието, с което се създава хоркрукс все още е тайна.

Авторката коментира резултатите от теста за патронус в Потърмор. Паунът в някои култури означава безсмъртие. Патронусите с формата на митични създания са много редки. Къртицата е господарят на подземния свят, който носи светлина в мрака. Плъхът е умен, находчив и, според китайците, късметлия.


2017


Има лимит за разстоянието, на което можеш да се магипортираш. Магипортирането между континенти би било доста опасно. Затова Нют пристига в САЩ с кораб. Не може да използва и летекод, защото това не би се отразило добре на създанията в куфара му.

Действието на историята на "Фантастични животни" ще се развива между 1926 и 1945 година.

В следващите филми ще научим защо след като е изключен от "Хогуортс", Нют запазва магическата си пръчка и дори работи за Министерството на магията.

Обскуросите НЕ са бебета-диментори, но авторката харесва идеята.

Домовете на Тина и Куини са Буревестник /Thunderbird/ и Пукуджи /Pukwudge/, а  Серафина /президентът на МАКУСА/ е от Рогата змия /Horned Serpent/. Джейкъб, ако беше магьосник, щеше да е от Котка вамп /Wampus/. /още не съм превела статията за Илверморни от Потърмор/. Самата Джоан Роулинг е от Буревестник /Thunderbird/.

Куини /която е легилимант/ не забелязва, че Грейвс е Гриндълуолд, защото Гриндълуолд е добър оклумант. Овен това той притежава и пророчески способности.2018


Авторката потвърждава слуха, че идеята за проклятието върху преподавателите по Защита срещу черните изкуства е вдъхновено от барабанистите на групата Spinal Tap, които все се сменят, тъй като умират при странни обстоятелства.

Бъзовата пръчка е по-чувствителна от обикновените пръчки. Може да разпознае човека, който прави заклинание на настоящия ѝ собственик, без той дори да я докосне.

На въпрос дали може да опише третия предстоящ филм от серията "Фантастични животни" с три думи, авторката отговаря "Answers are given".

На въпрос защо родителите на учениците в "Хогуортс" са съгласни бивш смъртожаден да учи децата им, а роптаят срещу Лупин, въпреки че доста добре се справя със състоянието си: "Предразсъдъците по дефиниция са ирационални".

Патронусите на Фред и Джордж са свраки (magpies)

Маледиктусите не винаги са змии, могат да бъдат и други животни, но почти винаги са жени.

Богъртите, които се превръщат в диментори не могат да "целуват" и да изсмукват душите на магьосниците. Само истинските диментори могат.

Авторката потвърждава, че в четвъртата книга е включила всички пасажи, в които Виктор Крум произнася грешно името на Хърмаяни, с цел да покаже на феновете кое всъщност е правилното произношение.


2019


Авторката почти не пише в Туитър през тази година и нищо интересно за света на Хари.


2020


На въпрос дали Волдемор е обичал торти, авторката отговаря, че изобщо не може да си представи Волдемор да се храни. Според нея в някакъв момент след всичките си трансоформации той е достигнал етап, в който въобще не се е нуждаел от храна, за да оцелее и че той е над яденето.